Soppkontrollør og leder av Romerike sopp- og nyttevekstforening, Arill Bråthen, står klar med kurven. Han skal ta med RB ut i Gjelleråsmarka for å lete etter de mest vanlige matsoppene.

Denne skogen er ikke det beste soppstedet, for slikt røper ikke hardbarka soppkjennere, men det er allikevel litt av hvert å finne. Bråthen sier det er sopp de fleste steder nå, men at det kanskje er mest å finne på Øvre Romerike.

– Det er en klar fordel å ta med seg barn på sopptur. De har bedre syn og finner soppen lettere, sier Bråthen, mannen som har plukket sopp i over 55 år og er ute for å sanke fra fem til sju dager i uka. Både han og kona er soppkontrollører, og tar gjerne imot folk hjemme for å gå igjennom soppkurven deres.

Godt soppår

Som følge av den varme sommeren og en fuktig august, er det i år et godt soppår. Førstkommende søndag og til og med 5. oktober har Romerike sopp- og nyttevekstforening soppkontroll utenfor Lillestrøm stasjon. I helga inviterer de til soppkurs på Huseby gård.

– Akkurat nå er det mest steinsopp, kantareller, rødskrubb, kremler og rimsopp. Snart vil det også være mye fåresopp og smørsopp å se, opplyser Arill Bråthen som allerede har plukket 50 kilo steinsopp i år.

Sikre matsopper:

  • Kantarell
  • Fåresopp
  • Steinsopp
  • Piggsopp
  • Smørsopp

Soppkunnskapen er i stadig endring, så ta gjerne med en oppdatert soppbok på tur.

Mange bruksområder

Ifølge Arill Bråthen kan sopp brukes til mye forskjellig.

– Man kan tørke soppen, knuse den for så å lage krydder ut av pulveret. I suppe er det godt med sopp, det samme til steik. Man kan også lage soppsoya og fargen fra flere sopparter kan brukes til å farge ull og silke, ramser han opp. Han legger til at man alltid bør se på soppens underside for å se dens kjennetegn.

Når soppen er i hus

Hvis man velger å fryse ned soppen, bør den ikke steikes først. Fett gjør den nemlig mindre holdbar. Tilsetter man salt før frysingen, bevares smaken bedre.

Soppen bør alltid skjæres i små biter før varmebehandling slik at den blir gjennomstekt. Skal soppen tørkes, kan en tørkemaskin benyttes.

Lett å forveksle

–Min erfaring med sopp er at alt forveksles med alt. Derfor bør man holde seg til de sikre matsoppene. Får man i seg en spiss giftslørsopp, kan det hende man må skifte nyrer. Man bør heller ikke spise for mye sopp da det er tungfordøyelig mat, råder Arill Bråthen og legger til;

– På sopptur må man være tålmodig. Finne roen, gå sakte. Nok en god grunn til å ha med ungene på tur.