– Fem myter om flåttbitt som ikke stemmer

Skovflåt

Skovflåt Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Rolf Luneng ved Norsk Borreliose Senter opplever at nordmenn sitter på en rekke myter om flåttbitt som ikke stemmer.

DEL

(Nettavisen): Flått er i likhet med tidligere år et hett samtaleemne, spesielt nå når vi er inne i høysesongen for denne upopulære og forhatte midden. 

Rolf Luneng ved Norsk Borreliose Senter sier at det kan være lurt å ha kunnskap om flåttbitt, og trekker de vanligste mytene han opplever at nordmenn sitter på - men som han selv mener ikke stemmer: 

1. Du kan vaksinere deg mot borrelia 
GALT: Det finnes to typer sykdommer som du kan få av flåttbitt: lyme boreliose (borrelia) og skogflåttencefalitt (hjernebetennelse). Sistnevnte er en infeksjon i hjernen og ryggmargen, og denne finnes det en effektiv vaksine for. Det derimot ikke alle er klar over, er at det ikke går an å vaksinere seg mot Borrelia - som er vanligst i Norge. 

- Dette blir dessverre ikke presisert godt og ofte nok, og resulterer i at noen tror de er vaksinert mot både borrelia og hjernebetennelse - uten at de faktisk er det, sier Luneng til Nettavisen

2. Du er ikke syk hvis du ikke får et rødt utslett

GALT: Luneng sier at en god del av oss, inkludert leger, er overbevist om at du ikke er syk med mindre får et typisk, ringformet, svakt rødt utslett, som brer seg utover fra bittstedet.

- Det er en del leger som avskriver borreliainfeksjon hvis de som har blitt bitt ikke får dette utslettet, som på fagspråket heter erytema migrans. Forskning viser at omtrent 20 prosent av de som blir bitt ikke får utslett, men det betyr dermed ikke at de ikke har borreliasmitte av den grunn, sier han.

3. Du er ikke syk hvis du får et rødt utslett, men ingen andre symptomer i akuttfasen 

GALT: Luneng sier at det er en myte at du både må ha rødt utslett og andre symptomer i akuttfasen, som er de første ukene etter smitte, for å være syk. 

- For noen kan det gå opptil flere uker før de merker noen symptomer på borreliainfeksjon - dette til tross for at de fikk det typiske utslettet kort tid etter flåttbittet, sier han, og fortsetter:

- Siden utslettet forsvinner av seg selv blir de ikke satt på antibiotika. Et resultat av dette kan være at verken pasienten eller legen ser sammenhengen mellom flåttbittet og almenntilstanden når symptomene kommer, og pasienten blir dermed sendt til forskjellige spesialister for å finne ut hva som er galt - uten hell. Hvis kunnskapen om at ikke alle blir syk med én gang hadde vært på plass, kunne dette vært unngått. 

4. Du kan ta blodprøver som gir deg svar umiddelbart

GALT: Hvis du tar blodprøver rett etter du har blitt bitt, er det ikke sikkert at disse viser riktig resultat. Luneng forklarer det slik: 

- Det tar ofte fire til åtte uker før det er produsert nok mengde antistoffer i blodet til at det slår ut på blodprøven. Tas blodprøven tidligere vil den være negativ. Da blir man erklært frisk og få som regel ikke tatt nye prøver senere, selv om man blir syk.

5. Du blir frisk etter én antibiotikakur 

GALT: Luneng sier at denne myten har vært er et problem i Norge, men at kunnskapen heldigvis virker å være økende. 

- Norsk helsevesen sier at alle med borrelia blir frisk etter én kur med antibiotika. Hvis du har gått på én antibiotika kur, men fremdeles er syk, blir du ikke behandlet for kronisk borrelia - for det finnes angivelig ikke. Forskning i utlandet viser det stikk motsatte: omtrent en av tre blir ikke frisk, men sykere over tid, etter behandling i akuttfasen.

Artikkeltags