Næringslivet bidrar med produksjon av smittevernsutstyr

Av

Flere kommuner og sykehus rundt om i landet er tomme for smittevernsutstyr. Nå bidrar næringslivet med produksjon i Norge.

DEL

– Vi jobber med å få tak i utstyr fra andre steder i verden, men ikke minst med å få i gang produksjonen i Norge. Og i dag kom den gode nyheten om at norsk næringsliv stiller opp, og nå har vi på gang både produksjon av smittevernsfrakker og desinfeksjonsvæske i Norge, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

EU har innført restriksjoner på eksport av ansiktsmasker og annet beskyttelsesutstyr for å sikre at egne behov kan dekkes under korona-pandemien. Tirsdag ble en forsendelse med smittevernsutstyr stanset på grensen.

– Heldigvis så skjedde det en endring i Sverige i dag som gjør at lastebilene som har stått eller vært på vei til Norge, nå får komme over grensen. Dette gjelder fram til 19. mars i første omgang, sier Høie.

Debatt om alvorlighetsgrad

OUS-forsker Gunhild Alvik Nyborg har skapt stor debatt, etter at hun på onsdagens «Debatten» i NRK kritiserte myndighetene for å ikke gjøre nok for å stanse spredningen av viruset. Hun indikerte at situasjonen er langt mer alvorlig enn det som til nå er antatt.

– Er denne krisen egentlig mer alvorlig enn det helsemyndighetene gir inntrykk av?

– Nei, vi er fullt ut åpne, med både tiltak og vurderinger på dette området. Vi har et folkehelseinstitutt i Norge som ikke bare opererer på egen hånd, men de er en del av et nettverk med tilsvarende fagmiljøer både i Norden og i Europa, sier Høie.

– Som øverst politisk ansvarlig så føler jeg det er ganske trygt å lytte til de fagkunnskapene, og så må jeg selvfølgelig akseptere at det er enkeltfagpersoner som har alternative synspunkter, sier Høie.

– Høyt omdiskutert

Under onsdagens pressekonferanse ønsket ikke statsminister Erna Solberg (H) å gå detaljert inn på Nyborgs uttalelser.

– Jeg registrerer at det er høyst omdiskutert. Det vi har sagt, er at det er usikkerhet rundt de tiltakene vi gjør og hvilke tiltak som virker best mulig. Vi har fulgt de helserådene som er gitt, sier Solberg.

Regjeringen vurderer fortløpende å innføre nye tiltak, men Solberg mener ikke at et portforbud er veien å gå for å begrense koronasmitten i Norge.

– Vi kommer til å se flere og høyere dødstall fremover. Særlig i den gruppen der vi har sett dødstall i dag, som er personer med svak helse og som allerede er innlagt i en omsorgsinstitusjon, sier hun.

– Et portforbud for alle andre vil i utgangspunktet ikke hjelpe dem, sier hun og legger til at stort sett alle kommuner har innført strenge begrensninger for å skjerme eldre og syke på omsorgshjem.

Artikkeltags