Vask hendene!

Grundig håndvask med såpe og vann etter toalettbesøket, og før du skal spise, er aller viktigst for å forhindre spredning av sykdommer på jobben.

Grundig håndvask med såpe og vann etter toalettbesøket, og før du skal spise, er aller viktigst for å forhindre spredning av sykdommer på jobben. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er den beste forsikring mot sykdomssmitte på jobben, men det gir mange bedrifter blaffen i.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Det er egentlig enkelt å unngå omgangssyke på jobben, men mange bedrifter er dårlig forberedt.

Grundig såpevask, hånddesinfeksjon og individuelle tørkeordninger. Det er tre stikkord som kan forhindre at omgangssyken sprer seg på jobben.

En ny Infact-undersøkelse viser imidlertid at bedriftstoaletter ofte går tomme for såpe, at bedriftene mangler hånddesinfeksjon, og at mange arbeidsplasser bare har et felles håndkle for å tørke hendene.

Vinter er høysesong for forskjellige sykdommer, og spesielt omgangssyke er svært smittsomt mellom kollegaer.

– Grundig håndvask med såpe og vann etter toalettbesøket, og før du skal spise, er aller viktigst, sier Bjørn Iversen, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet.

– Såpe må derfor finnes på hvert eneste toalett, til enhver tid. Såpevask er den enkleste måten å redusere smittefaren overfor tarmbakterier og -virus. Dessverre trenger du ikke stå lenge på et offentlig toalett for å legge merke til at mange besøkende dropper håndsvasken. Heldigvis ser vi at barnehager og skoler jobber godt her, med å skape gode holdninger hos barna. I tillegg er det viktig å hoste og nyse inn i armkroken eller i et papirlommetørkle, fordi influensa og forkjølelse ellers sprer seg lett på den måten.

– Det vi vet, og som støttes av forskning på bakteriespredning, er at dårlig håndhygiene er den aller største smittekilden mellom mennesker. Fra toalettet til kontorpulten berører du en rekke dører og gjenstander. Dermed spres bakteriene til skrivebordet, tastaturet, telefonen og til kontorets felles kaffemaskin, sier adm. dir. Espen Agnalt i hygienefirmaet Initial, som står bak undersøkelsen.

– Det store paradokset med smittespredning, hvor spesielt tarmbakterier kan spres epidemisk på en arbeidsplass, er at med enkle grep kan smittefaren reduseres betydelig.

Kostnadene for å verne ansatte mot bakteriesmitte, er også «dråper i havet» målt opp mot hva sykefravær koster bedriften.

På tross av dette viser InFact-undersøkelsen at mange bedriftsledere undervurderer effekten av slike enkle tiltak:

- 60 prosent av arbeidstakere opplever at toalettet ofte går tom for såpe. 14 prosent sier at dette skjer ukentlig. 3 prosent oppgir at de aldri finnes såpe.

- Halvparten av norske arbeidsplasser tilbyr ikke hånddesinfeksjon.

- 80 prosent har bedriftene tilbyr separat tørkepapir, mens 8 prosent har rullerende tørkesystem. 5 prosent av bedriftene har kun håndkle.

– Dersom det mangler såpe på toalettet, er det nærmest å invitere til høyt sykefravær på jobben, sier Agnalt.

– Jeg er også forundret over at halvparten av norske bedrifter ikke ser nytten i hånddesinfeksjon, når vi vet at slike midler dreper 99 prosent av alle bakterier. Man burde i hvert fall forvente at bedrifter har hånddesinfeksjon under de verste periodene med omgangssyke, som erfaringsmessig kommer rundt jul og nå på nyåret.

Agnalt mener likevel det er positivt at de aller fleste bedrifter (80 prosent) tilbyr separat tørkepapir på toalettene. For å unngå smittespredning er det viktig å tørke hendene skikkelig, og det gjøres best med et godt tørkepapir.

– Alt liv starter i vann, sammen med varme. Det betyr at våte hender er en yngleplass for bakterier. Derfor er det svært viktig at hendene tørkes godt etter en håndvask. Det som ikke vannet fjerner, tar tørkingen bort. (ANB)

Artikkeltags