Gå til sidens hovedinnhold

Styrtrik på vaskeekte hjemmesalg

Artikkelen er over 7 år gammel

Bjørn Nicolaisen er blitt søkkrik på sitt nettverk av selgere som drar fra hjem til hjem og selger kjemikaliefrie vaske-produkter. I år passerer salget 680 millioner kroner.

– Jeg må stadig klype meg i armen og spørre om det virkelig er sant. Dette er rett og slett et eventyr, konstaterer Bjørn Nicolaisen.

Gjennom selskapet Norwex Holding AS kontrollerer den tidligere advokaten fra Jessheim et nettverk av 40.000 salgskonsulenter som selger kjemikaliefrie rengjøringsprodukter for både hjem og kroppspleie på homepartyer i Canada, USA, Australia, Baltikum og Norge.

Omsetningen er mer enn tidoblet de siste sju årene, og konsernet har siden århundreskiftet et samlet overskudd på 260 millioner kroner.

Selger mest i USA

– Veksten skyldes ikke bare gode produkter. Stadig flere blir også klar over hvor viktig det er å redusere bruken av kjemikalier. Kreftforekomstene øker, og en FN–utredning konkluderte for kort tid siden med at kjemikaliene vi omgir oss med er i ferd med å ødelegge forplantningsevnen vår. Slikt gjør inntrykk på folk. Det er hyggelig for oss at salget vårt dermed øker, men ekstra hyggelig fordi det er et samfunnsnyttig salg, sier Nicolaisen.

Det er i USA salget av vaskekluter, mopper, såper og kremer og de andre produktene er størst.

– 60 prosent av omsetningen vår er der, sier Nicolaisen, som i sommer kunne åpne et nytt distribusjonssenter i Dallas, Texas.

– USA–salget ble håndtert via Canada tidligere, men med veksten vi opplever er ikke det praktisk lenger.

Nicolaisen forteller at veksten flater litt ut i år, men at pilene fortsatt peker oppover.

– Vi planlegger for fortsatt vekst, og er i den heldige situasjonen at vi kan ekspandere ved hjelp av egne opptjente midler. Markedet er stort og det er fortsatt mye å ta av for oss, sier han.

– Klager ikke

Ved siden av datterselskaper i flere land har Norwex en egen fabrikk i Kina. I fjor mottok morselskapet på Årnes over 50 millioner i utbytte fra datterselskapene.

Nicolaisen er på Romerike også kjent som opphavsmannen til advokatkontoret Nicolaisen & Co. Han avsluttet imidlertid egen praksis i 2007, og angrer ikke.

– Det var meningsfylt å være advokat, og det er meningsfylt å selge miljøvennlige produkter, sier han, og legger heller ikke skjul på at han tjener svært godt på eierskapet i Norwex.

Regnskapene hans viser at han de siste fem årene har tatt ut 75 millioner kroner i utbytte fra investeringsselskapet sitt.

Bor i Wien

– Jeg har ikke noe å klage over, nei, sier han, og viser RB sitt fasjonable hjemmekontor i en forstad til Wien.

Det er nemlig herfra han styrer hygienekonsernet. Han er ikke veldig ofte i hjemlandet lenger.

– Jeg er veldig glad i friluftsliv og er storforbruker av fjell og mark. Østerrike er perfekt i så måte. Det er som Norge, men med et bedre klima, sier han, og forteller at skatteadvokaten hans fant valget hans noe merkelig.

– Han syntes det var håpløst, ler han.

– Skattenivået her er jo omtrent som i Norge. Men det viktigste for meg er å ha et godt liv, ikke å unngå skatt. Og kemneren i Ullensaker blir så glad når jeg ringer en gang i året for å få kid-nummeret til giroen for innbetaling av skatt på utbyttet jeg overfører til meg selv.

Etter år med hard jobbing for å bygge opp virksomheten har Nicolaisen så smått begynte å tenke på pensjonisttilværelsen.

– Jeg er ikke lenger så aktiv i driften som jeg var en stund. Nå har vi flinke folk i alle ledd og min innsats blir mer og mer i form av styrearbeid, sier han.

Kommentarer til denne saken