Plantasjen har i dag 124 butikker i Norge, Sverige og Finland og er med sine 1.200 ansatte Nordens største kjede innenfor salg av planter og hageutstyr. Plantasjens verdi er anslått til om lag 2,9 milliarder kroner.

– Plantasjens ledende markedsposisjon, sterke varemerke og produktutvalg i et marked med stabil vekst er svært attraktiv, skriver Ratos' fungerende konsernsjef Lars Johansson i en pressemelding.

Oppkjøpet avventer nå godkjenning fra myndighetene og er ventet å bli gjennomført i løpet av fjerde kvartal.

Eventyret startet på Hvam

Det var på Hvam i Skedsmo eventyret startet en aprildag i 1986. I starten handlet det om veldig mye annet enn planter og plantetilbehør.

Plantasjens omsetning økte raskt i startårene. Fra 1988 til 1989 økte den for eksempel fra 11 til 40 millioner kroner.

Senere har den økt i takt med antall butikker. I 2004 passerte omsetningen for første gang én milliard og i 2010 to milliarder. Senere har den vært stabil på vel to milliarder.

Plantasjen Norge har totalt hele 1.447 ansatte.

Butikken på Hvam er fortsatt kjedens flaggskip. Den har 30 fast ansatte og 70–80 i sommersesongen.

I 2009 fikk Jessheim Romerikes andre Plantasjen-butikk. Den har 12 fast ansatte og nærmere 20 i sesongen.

Svensk investeringsselskap

Over 90 prosent av aksjene i Plantasjen er i dag eid av et fond forvaltet av det britiske investeringsselskapet Apax Partners LLP. Resten eies av Plantasjens ansatte og andre, opplyser Plantasjen på sine nettsider.

Ratos er et svensk investeringsselskap som eier og utvikler ikke børsnoterte, mellomstore, nordiske selskaper. Selskapet er notert på Stockholmsbørsen og har 16.100 ansatte og en portefølje på 21 selskaper som omfatter industri- og forbrukervarer.

(©NTB)