Nordmenn rekordhandler i Sverige

SPARETUR: May-Liss og Ronny Kongsrud fra Nes har handlet julemat i Sverige denne uken. De er i Charlottenberg omtrent en gang i måneden.Foto: Geir Egil Skog

SPARETUR: May-Liss og Ronny Kongsrud fra Nes har handlet julemat i Sverige denne uken. De er i Charlottenberg omtrent en gang i måneden.Foto: Geir Egil Skog

Artikkelen er over 7 år gammel

Romerikingene har aldri lagt igjen mer penger i kjøpesenteret til Olav Thon i Charlottenberg enn i år. Og i år startet jakten på billig julemat tidligere enn noen gang.

DEL

– Tidligere har vi merket julehandelen først i desember. I år merket vi kjøret allerede i november, sier butikksjef Tommy Johansson i senterets matbutikk, Maximat, fornøyd.

– Og vi går aggressivt til verks med nitid gransking av prislapper og hard kamp om plass i kjøttkøen?

– Nei da, dere er enkle å ha med å gjøre. De fleste har jo uansett satt av dagen og har tid til å ta det med ro.

Og god tid bør man ha, for svenskehandel blir ifølge senterleder Monica Nyland stadig mer populært.

– Vi regner med 2,7 millioner besøkende i år og kommer til å passere 1,5 milliarder i omsetning. Det er 3,5 prosent mer enn i fjor. For november alene var omsetningsøkningen på 13 prosent, forteller hun.

Åtte av ti er norske

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser en total grensehandel på drøyt åtte milliarder kroner i løpet av årets tre første kvartal. Det er 315 millioner mer enn i samme periode i fjor.

Hele åtte av ti kunder på kjøpesenteret i Charlottenberg er nordmenn. Romerikingene utgjør en av de største kundegruppene.

Ronny og May–Liss Kongsrud fra Opakermoen i Nes er blant senterets relativt faste kunder.

– Vi reiser hit sånn omtrent en gang i måneden, forteller Ronny.

– I dag er det julemiddag, kjøtt, kylling og litt julegaver som står på handlelista.

– Vet du hvor mye du sparer?

– Jeg har ikke regnet på det. Men at det er penger å spare er det ingen tvil om.

Den økonomiske fordelen er ifølge nesbuen større en ulempen det er å tilbringe senterdagen i trengsel og kø.

– Det er mye folk her, men hvis man velger tidspunktet med omhu går det bra. Pensjonistene er som regel tidlig på’n, så vi satser som regel på å være her godt utpå dagen. Da er det bedre.

Aage Jørgensen fra Skedsmokorset er også blant dem som er å se i Charlottenberg i ny og ne.

– Det er enkelt og greit å komme seg hit, og det er penger å spare. Jeg får som regel ansvaret for polvarene og sigarettkjøpet for venner. Kona tar seg av det andre, ler han.

Ikke alt er billigere

RBs prissjekk på julemat viser imidlertid at det kan lønne seg å være bevisst på hva man legger i handlevogna. I matbutikken er det slett ikke alt som er billigere i Sverige. Vår prissjekk viser for eksempel at det kan være greit å la kalkunen og lutefisken ligge, og heller peile seg inn på ribba og pinnekjøttet. Og på Systembolaget, selvsagt.

RB har sammenliknet svenske julematpriser med Rema 1000s priser her hjemme. Butikksjef for storbutikken i Lillestrøm, Håvard Thorsvik, sier han lever godt med konkurransen fra Sverige.

– Det er helt sikkert stor handelslekkasje til Sverige, men det er ikke noe vi merker i butikken til daglig. Vi tror absolutt at vi er konkurransedyktige, sier han.

– Jeg hører aldri kunder påpeke at noe er billigere i Sverige, legger han til.

Artikkeltags