Nå passeres milliarden

Vokser: Hans Jacob Sundby sier veksten i Læringsverkstedet er som planlagt. Nå eier barnehagekonsernet med base på Jessheim 85 barnehager og passerer snart en milliard i omsetning.Foto: Marius Nyheim Kristoffersen

Vokser: Hans Jacob Sundby sier veksten i Læringsverkstedet er som planlagt. Nå eier barnehagekonsernet med base på Jessheim 85 barnehager og passerer snart en milliard i omsetning.Foto: Marius Nyheim Kristoffersen Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Barnehagekjeden Læringsverkstedet passerer snart en milliard i omsetning. Nå legges det planer for satsing også i utlandet.

DEL

For i løpet av sommeren har Læringsverkstedet Gruppen AS på Jessheim etablert datterselskaper med tanke på barnehagedrift også utenfor landets grenser.

– Det er riktig at vi har tanker om satsing også utenfor Norge. Det er imidlertid for tidlig å si noe om hvor og når, sier eier Hans Jacob Sundby.

Milliard

Han etablerte barnehagekonsernet sammen med kona Randi i 1997. Veksten har vært konstant siden. I dag eier de 85 barnehager med 5.500 barn over hele landet, og omsetningen økte med 190 millioner kroner i fjor – til 811 millioner.

– Det er helt i henhold til planen våre, kommenterer Sundby, og sier veksten bare fortsetter.

– I år kommer vi til å passere milliarden i omsetning.

Selskapet er nå en av Romerikes største arbeidsgivere med over 1.300 ansatte.

Konsernet kunne bokføre 22 millioner i overskudd i fjor. Det samlede overskuddet bare de siste fem årene er på 106 millioner kroner.

– Det blir høye tall når omsetningen er stor, men fortjenestemarginen er ikke på mer enn to-tre prosent, påpeker Sundby.

– Det har dessuten aldri handlet om et ønske om å bli rik på barnehager. Vår visjon er å få verdens viktigste verdi – barna – til å vokse. Alt vi tjener bruker vi i driften for å oppfylle denne visjonen, legger han til.

Langsiktig

Læringsverkstedets strategi er i stor grad basert på å overta eierskap til allerede eksisterende barnehager. Det skjer ifølge Sundby omtrent hver tredje uke.

– Hver gang er vi tydelige på at vi er en langsiktig eier som ønsker å sette vårt stempel på pedagogikken. Vi som driver dette er pedagoger. Og hver eneste måned samler vi alle barnehagelederne for å dele pedagogikk og gode ideer slik at vi blir bedre sammen.

Sentrale begreper i Læringsverkstedet pedagogikk er lekende læring, samspill og mestring.

– Leter dere etter aktuelle barnehager å overta selv, eller er det barnehager i trøbbel som ber om å få hjelp?

– Vi får en del henvendelser, men ikke nødvendigvis fra barnehager i krise. Det er imidlertid et faktum at det er vanskelig for enkeltstående barnehager å forholde seg til et uforutsigbart tilskuddsregime og stadig strengere krav til rapporteringer og dokumentasjon overfor myndighetene. Vi har en administrasjon på 30 ansatte som gjør denne jobben for barnehagene.

Fakta

Læringsverkstedet åpnet sin første barnehage i 1997

Eies av ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby.

Eier i dag 85 barnehager over hele Norge.

Regnskapstall (konsern):

2013 2012

Driftsinntekter: 811,3 623,0

Driftstsresultat: 56,8 51,5

Res. før skatt: 22,0 24,9

(Tall i mill. kroner)

Artikkeltags