Gå til sidens hovedinnhold

Kvinner går sjeldnere konkurs

Artikkelen er over 9 år gammel

Kvinner vet hva de gjør før de kaster seg ut i egne foretak.

(Siste)

[Bergensavisen] Det mener siviløkonom Hallgeir Kvadsheim. Og Elisabeth Skarstein Waaler kjenenr seg igjen i.

Hun driver sin egen bedrift med barnefysioterapi og er dermed ett av mange enkeltpersonsforetakene som drives av kvinner.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at mens kvinner eide 27 prosent av enkeltpersonsforetakene i fjor, sto de bare for ni prosent av konkursene.

– Vet hva de gjør

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim (bildet) har truffet mange med økonomiske problemer gjennom programmet Luksusfellen på TV3.

– Kvinnelige gründere kaster seg ikke ut i det. De gjør undersøkelser og sjekker markedet før de satser, sier han til Bergensavisen (BA).

En typisk feil mange gjør er at de slutter i jobben før de ser at de kan leve av bedriften.

– Vi ser at kvinner gjerne fortsetter i redusert stilling til de er sikre på at foretaket er levedyktig.

I tillegg mener Kvadsheim at kvinner er flinkere til å søke hjelp.

– En av de største fellene man kan gå i når man har enkeltpersonsforetak, er at man ikke setter av nok penger til skatt og moms. Mange menn undersøker ikke godt nok om det de gjør er momspliktig. De lever fett i ett år eller to, og så går det galt fordi de skylder penger.

Bransjeforskjeller

Professor Karin Thorburn ved NHH tror forskjellen kan ha å gjøre med hvilke bransjer menn og kvinner starter i.

– Hvis man har et enkeltpersonsforetak hvor man driver med barnepass, er det vanskeligere å gå konkurs enn hvis man holder på med innkjøp av varer, sier hun.

Tall fra SSB viser at 98 prosent av enkeltpersonsforetakene i bygg- og anleggsbransjen er drevet av menn. Samtidig var 38 prosent av konkursene i annet kvartal i samme bransje (2009).

– Hvis man virkelig vil vite om det er forskjell, må man se på kvinner og menn som driver innen samme bransje, og da er min antakelse at det ikke vil være så stor forskjell, sier Thorburn. (ANB)

– Hard arbeid

– Vi visste hva vi gjorde. Det har gått bra, men det er mye hardt arbeid, sier Elisabeth Skarstein Waaler.

Hun har drevet enkeltpersonsforetak siden 2006. Sammen med kollega Bjørg Ringheim, som også har et enkeltpersonsforetak, utgjør hun Bergen Barnefysioterapi.

Instituttet tilbyr behandling til barn og unge mellom null og 18 år og fungerer som et supplement til kommunefysioterapeuter. Som spesialist i barne- og ungdomsfysiologi kjente Skarstein Waaler markedet godt fra før, og visste at behovet for bedriften var til stede.

– Vi fikk lyst til å starte for oss selv og være likeverdige partnere. Det er en forutsetning at vi er to. Vi støtter hverandre og deler erfaringer.

Skarstein Waaler tviler på at hun hadde startet et enkeltpersonsforetak uten at hun var sikker på at det ville gå bra. Hun fremhever viktigheten av å ha så god kontroll som mulig på økonomien.

– Vi har tryggheten ved at vi har et driftstilskudd i bunn og jobber gjennom rekvisisjoner fra kommunen. (ANB)