Har revet Brustadbua for lengst

KAN BLI MINDRE: Butikksjef Bayram Keser ved Keiser på Jessheim sier omsetningen på søndager beviser folks ønske for også å handle på denne dagen. Skulle han få beskjed om å stenge butikken på søndager, har han mulighet til å bygge den om til en Brustadbu på 100 kvm. FOTO: TOM GUSTAVSEN

KAN BLI MINDRE: Butikksjef Bayram Keser ved Keiser på Jessheim sier omsetningen på søndager beviser folks ønske for også å handle på denne dagen. Skulle han få beskjed om å stenge butikken på søndager, har han mulighet til å bygge den om til en Brustadbu på 100 kvm. FOTO: TOM GUSTAVSEN

Artikkelen er over 6 år gammel

Brødrene Keser driver hver sin Keiserbutikk på Jessheim og Lillestrøm. Med en butikkflate på godt over 100 kvm holder de ulovlig søndagsåpent.

DEL

Begge er fullt klar over at de bryter med loven når de åpner butikkene hver søndag.

På drøye 400 kvm har Ebubekir Keser fire ganger så stor butikkflate midt i Lillestrøm sentrum som det loven tillater på søndager.

– Folk ønsker at vi skal være åpne på søndager. Omsetningen da er bedre enn både mandag, tirsdag, onsdag og torsdag, forklarer han.

Hard konkurranse

– Det er også et konkurransespørsmål. Når kundene forsvinner fordi andre holder søndagsåpent, så blir det til at du gjør det samme selv. Ta deg en runde i Oslo, der finner du mellom 50 og 100 butikker som er større enn 100 kvm som holder åpent på søndager, sier Keser i Lillestrøm.

Verken butikken hans eller Keiserbutikken til broren Bayram Keser på Jessheim faller inn under noen av de 12 unntakspunktene i loven (se egen faktaboks).

Ingen av brødrene har noen gang opplevd at folk har klaget på at de holder søndagsåpent. Politiet, som håndhever loven om helligdager og helligdagsfred, har heller aldri vært innom butikkene med målebånd på en søndag.

LES OGSÅ: – Brustadbua bør rives

– Jeg synes denne loven bare er noe tull. Vi er en av svært få som holder åpent på søndager her på Jessheim, og får bare gode tilbakemeldinger, sier Bayram Keser, som ikke vil oppgi til Romerikes Blad hvor stor butikkflate han har, men sier den er større enn 100 kvm.

Kan bli Brustadbu

Skulle han få trøbbel og beskjed om å stenge har han mulighet til å bygge om butikken slik at den ikke blir større enn 100 kvm.

– Da blir vi ikke annet enn en kiosk, sier han, og forsikrer om at han kommer til å holde dagens butikkareal åpent inntil noen skulle pålegge ham noe annet.

Keserbrødrene er ikke alene om å bryte loven. Romerikes Blad har kjennskap til flere ikke-kjedebutikker på Romerike større enn 100 kvm og med søndagsåpent.

Mandag 23. januar skrev avisen om Kiwi på Kjeller som leier 100 kvm kun for å holde åpent på søndager.

Regionsjef Tore Hartmann ønsker ikke å si noe om holdningene til de som ikke følger lovverket.

– Vi gjør det vi kan, så får andre holde på med sitt, sier Hartmann, som legger til at de aldri har vurdert å anmelde sine konkurrenter.

Hos politiet gjøres det ikke noe før de mottar en politianmeldelse.

Går ikke med målebånd

– Vi har et øye til alle straffbare forhold men er ikke ute på søndager og måler butikklokaler, sier konstituert kriminalsjef Mona Hertzenberg ved Romerike politidistrikt.

Mottar politiet en anmeldelse forsikrer hun om at den vil bli tatt alvorlig og fulgt opp.

Slik tilfellet har vært for byggevarekjeden Maxbo på Hvam, som har fått en bot på en million kroner for å holde søndagsåpent, til tross for en egen hageavdeling slik loven tillater.

Her var det LO-foreningen Handel og Kontor som gikk til anmeldelse på vegne av de ansatte. De fleste såkalte «innvandrerbutikker» er familiebedrifter og har sjeldent fagorganiserte blant de ansatte.

Prioriteres ikke

Dermed mottar heller ikke politiet noen anmeldelser. Så lenge naboer heller ikke klager på støy og brudd på helligdagsloven, får butikkene holde på.

– Så kan man mene at politiet burde prioritere dette, men der hvor det er slike spesiallover forholder vi oss til anmeldelser, med mindre det er knyttet kriminalitet til virksomheten, sier Hertzenberg, som ikke har noen planer om å gå rundt i søndagsbutikkene med målebånd.

– Men jeg kan ikke utelokke at det kan skje, understreker hun.

Artikkeltags