Har fått 40 avslag

FORTVILER: Til tross for en iherdig innsats står 16 år gamle Sigve Hagesæter uten sommerjobb i år.

FORTVILER: Til tross for en iherdig innsats står 16 år gamle Sigve Hagesæter uten sommerjobb i år. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Sigve Hagesæter startet jakten på sommerjobb ved påsketider, nå – tre måneder og 40 søknader senere – står 16-åringen fortsatt uten sommerjobb.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Han er langt fra den eneste tenåringen som går ufrivillig arbeidsløs på Romerike i sommer.

Med to års erfaring som avisselger for Dagbladet i helgene og flere verv på cv-en, så 16-åringen lyst på mulighetene til å få en sommerjobb. Men der tok han altså feil.

– Jeg har søkt på alt fra lagermedarbeider til kassajobb. Jeg har søkt på jobb i alle matvarebutikkene i området, fra Kjeller til Oslo-grensa, uten hell, forteller Hagesæter.

Til tross for at tilgangen på sommerjobber på Romerike har vært større i år enn i fjor, er 16-åringen langt fra den eneste i vennegjengen som står uten sommerjobb.

– De fleste har søkt, men ingen har fått tak i sommerjobb, forteller han.

Noen jobber igjen

Eli Bordal, leder for Nav Lørenskog, er kjent med at flere unge arbeidssøkere opplever at arbeidsgivere er restriktive med å ta inn personer under myndig alder.

– Dette kan være på grunn av utfordrende arbeidsoppgaver, eller et ønske om mer moden arbeidskraft. Lite arbeidserfaring kan også være en grunn til at ungdom ikke alltid lykkes med å få sommerjobb.

Nå har de fleste arbeidsgivere lagt kabalen for sommeren, men noen ledige sommerjobber er det. I juni var 38 sommerjobber utlyst på Nav. Per Erik Kullsveen, markedskoordinator hos Nav Lørenskog, oppfordrer unge jobbsøkere til å bruke nettverket sitt aktivt i jakten på en sommerjobb.

– Hvis du kjenner noen som jobber i for eksempel butikk, ta kontakt og spør om muligheter for sommerjobb, sier Kullsveen.

Bør legge til rette

Næringspolitisk leder NHO Oslo og Akershus, Kristian Skjølaas, mener myndighetene burde legge til rette for at de unge kan få seg arbeidserfaring.

– Jeg synes det er fint at unge streber etter en slik type praksis og erfaring. Det er synd systemet ikke er mer fleksibelt.

Samtidig understreker han at det er viktig at dette foregår innenfor rammer av sikkerhet både teknisk og menneskelig.

Ifølge Hilde Firman Fjellså i LOs sommerpatrulje, kan ungdom mellom 15 og 18 år ha de fleste type sommerjobber.

– I utgangspunktet er det ikke så mange begrensninger, så lenge man tar hensyn til pause og arbeidstidsbestemmelsene som gjelder spesielt. De fleste jobber kan ungdom under 18 år ha så fremt det ikke går ut over helse, sikkerhet og utvikling, sier Firman Fjellså.

Artikkeltags