Forskerne inntok senteret

Spennende: FFI-forsker Jonas Moen viser Thea-Mylén Johansen Monge hvordan hun kan få dronen til å fly dit hun vilAlle Foto: Tom Gustavsen

Spennende: FFI-forsker Jonas Moen viser Thea-Mylén Johansen Monge hvordan hun kan få dronen til å fly dit hun vilAlle Foto: Tom Gustavsen

Artikkelen er over 4 år gammel

Forskning til folket; Det var målet da forskningsinstitusjonene på Kjeller inntok Strømmen storsenter i går kveld.

DEL

Dronene fløy, 3D-printerne summet, varmefølsomme kameraer tok bilder og legorobotene føk rundt på legobordet.

Det var høyteknologi og hvite frakker i skjønn forening med fredagshandlende kunder på Romerieks største kjøpesenter i går kveld.

– Dette er femte året på rad vi arrangerer vår «Researchers night,» men det er første gang vi gjør det utenfor våre egne fasiliteter i Kunnskapsbyen. For oss er det viktig å tenke nytt, og her får vi virkelig forskningen ut til folket, sier Anita Orlund, administrerende direktør i Kunnskapsbyen Lillestrøm som arrangerer begivenheten.

Droner

Tanken bak hele opplegget er å vise folk noe av det som foregår i forskningsmiljøet de fleste kanskje bare har hørt om.

– Det foregår mange morsomme og spennende ting på Kjeller, og jeg synes det er flott at forskerne der vil bruke en fredagskveld på dette, sier Orlund.

Blant «utstillerne» var Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Kongsberggruppen, Skedsmo kommune, Forskerfabrikken, Norsk Institutt for Luftforskning og Universitetssenteret på Kjeller. For mange var nok FFIs flygende droner noe av det mest spennende. En av dem som fikk prøve å manøvrere en var Thea-Mylén Johansen (8) fra Løvenstad.

– Det var gøy og ikke så veldig vanskelig, egentlig, forteller hun.

– Det eneste jeg var litt redd for var at den skulle kræsje i meg. Men det gikk bra!

Dronen var datastyrt, men kunne i tillegg manøvreres med en markør Thea-Mylén Johansen Monge holdt i hånden.

– Normalt flyr vi med større droner enn dette, men disse små kan for eksempel kan brukes til å finne ting innendørs, forteller forsker ved FFI, Jonas Moen.

– Det vi demonstrerer her er hvordan de kan styres ved hjelp av datamaskiner.

Vil ha mer slikt

Skedsmo kommune var på plass for å vise fram prosjektet Kjeller kunnskapssenter, et opplegg som skal få flere ungdomsskoleelever til å velge realfag i sine videre studier.

– Vi elsker realfag, elevkvartetten Shaavangan, Mathias, David og Kim fra Kjeller skole, hyret inn for å leke litt på utstilling med legoroboter.

– Vi blir aldri for gamle for lego, og særlig ikke når vi kan programmere og få legoen til å gjøre ting!

Utstillingen trakk et stort publikum, og senterleder Per Kristian Trøen var glad for å kunne stille senteret til rådighet.

– Det er frisk satsing av Kunnskapsbyen Lillestrøm å velge oss som arena, og for oss er det midt i blinken. Det er slik vi vil at senteret skal fungere; Det er skal ikke bare være et sted å handle. Vi håper enda flere vil bruke oss på denne måten, sier han.

Artikkeltags