Gå til sidens hovedinnhold

Feil i halvparten av personallistene

Artikkelen er over 6 år gammel

Skattemyndighetens mistanke om en betydelig svart økonomi blant restauranter, frisører og bilpleiere er styrket.

Etter å ha kontrollerte nærmere 300 bedrifter i de tre bransjene fant Skatt Øst nemlig mangler i personallistene hos halvparten. Hos hver tredje var manglene så alvorlige at det ble ilagt gebyr.

– Svart omsetning og svart avlønning i bransjer som servering og bilpleie har vært en utfordring for oss i en årrekke, så spesielt overraskende er det nok ikke. Men det oppleves som noe nedslående at så mange har såpass alvorlige feil, sier avdelingsdirektør i Skatt Øst, Erik Nilsen.

Bokettersyn

Gebyret synderne må betale starter på 8.600 kroner, men øker alt etter hvor mange personer som ikke er korrekt listeført. Retter man ikke feilene, øker gebyret ytterligere. For en bedrift med fire ansatte som ikke er listeført vil gebyret være nesten dobbelt så høyt. Det vil også bli gjennomført oppfølgingskontroller. Ved gjentatte brudd på reglene øker gebyret ytterligere.

– Og der hvor kontrollen gir oss grunn til å tro at det blir unndratt skatter og avgifter vurderer vi om vi skal gjøre et større bokettersyn. Da kan det bli snakk om både etterligning og sanksjoner i form av tilleggsskatt og eventuell politianmeldelse i grove tilfeller, sier Nilsen.

Hvor mange ikke-listede personer aksjonen har avdekket har Skatt Øst foreløpig ikke en samlet oversikt over. I hvilken grad forsømmelsen er bevisste handlinger for å skjule noe, vil ikke Nilsen spekulere i.

– Men å ikke kjenne regelverket er en dårlig unnskyldning. Som næringsdrivende har du selv en plikt til å sette deg inn i hvilket regelverk som gjelder.

Positiv til kontroll

Blant dem som har hatt besøk av skattekontrollørene er Tore Klæboe og Ristorante Fratelli i Lillestrøm.

– Vi har alt i orden på dette området og hadde ingenting å frykte, sier restaurantsjefen, og synes det er bra at bransjen sjekkes.

– Det er ikke til å stikke under en stol at det er litt av hvert i denne bransjen. Å få luket bort de useriøse er viktig.

Klæboe understreker samtidig at det neppe er slik at alle som nå er ilagt straffegebyr er ute etter å skjule svart arbeid.

– Vår bransje pålegges stadig nye krav til dokumentasjon og rapportering. Det er ikke lett å få alt på plass med en gang. Derfor er jeg ikke veldig overrasket over at antall feil er såpass høyt. De som er ilagt gebyr er ikke nødvendigvis useriøse.

Om et straffegebyr som starter på 8.600 kroner er nok til å skremme de useriøse i bransjen, er Klæboe litt usikker på.

– Det er vel ikke sikkert det er nok til å skremme de useriøse, men det er definitivt mye for dem som prøver å følge reglene men som bare ikke maktet å være à jour denne gangen, kommenterer Klæboe.

At restaurantbransjen ble plukket ut til kontroll av personallister er ikke tilfeldig. Bransjen har et frynsete rykte.

– Men dessverre er det slik at noen få ødelegger for de mange. Det har gitt bransjen vår et ufortjent dårlig rykte, mener Klæboe.

Kommentarer til denne saken