Skedsmo Arbeiderparti er et av de største og mest toneangivende Ap-lagene på Romerike og i Akershus. Nå tar lederen i kommunepartiet, Tore Olsen Pran, til orde for å rive Brustadbua.

Brustadbua er bestemmelsen om søndagsstengte forretninger, og fikk navnet etter daværende kommunalminister Sylvia Brustad (Ap) da bestemmelsen ble vedtatt i 1998.

Nå vil Olsen Pran vil gi oss tilgang til matvarer også søndager, utover de maksimalt 100 kvm med mat i hyllene som loven har gitt oss tilgang til siste 15 år.

HVA MENER DU:
Bør butikkene få holde åpent på søndager? Diskuter under artikkelen.

Søndager i kø

– Etter mange søndager i kø foran kassa på Kiwi på Kjeller, er det på tide å stille spørsmål om Brustadbua nå bør få hvile i fred, mener Olsen Pran.

Han understreker:

– Viktigere enn mine og andre kunders køproblem, er at Brustadbua gir for dårlig tilbud og utvalg til forbrukerne.

Ap-toppen peker på samfunnsendringer når han argumenterer for nye åpningstidsbestemmelser.

Nye behov

– Folks forhold til arbeid og fritid har endret seg mye de siste årene. Folk jobber på ulike dager og til ulike tider. Når folk har fri, varierer veldig og man må kunne få bestemme selv når de vil handle, resonnerer Olsen Pran.

LES OGSÅ: – Suksess fra første dag

Han tror at for mange er søndag en langt bedre handledag enn for eksempel lørdag.

– Selv syntes jeg det var spesielt hektisk med lørdagshandling da vi hadde småbarn. Etter en hektisk uke, med levering i barnehage og skole, full jobb og arrangementer på kveldstid, hadde det vært langt bedre med en rolig lørdag enn en rolig søndag, synes han.

Ap-lederen er åpen på at det innad i hans egen lokale partigruppe er store sprik i oppfatningen av Brustadbua.

LO i mot

– Kanskje vil det komme negative momenter jeg ikke har tenkt igjennom som gjør at vi bør holde søndagsstengt også i fortsettelsen, sier han.

LO kjørte senest like før jul en stor kampanje mot søndagsåpne butikker.

– Vil ikke utvidede åpningstider bli en ytterligere belastning for de ansatte i varehandelen?

– Jeg er enig i skeptikernes bekymring for at det skal bli en byrde for ansatte. Men forhold som berører de ansattes arbeidsforhold hører ikke hjemme i debatten om åpningstider. Ansatte sine arbeidsvilkår skal selvsagt, også med søndagsåpne butikker, ivaretas i arbeidsmiljøloven, svarer Olsen Pran.

Men arbeidsforholdene i Brustadbuene er heller ikke gode slik det fungerer i dag, mener han.

– For eksempel kan det være kaldt i kassaområdet for betjeningen fordi køer gjør at dørene blir stående åpne hele tiden.

Søndagsåpne butikker gir ellers også muligheter for ungdom til å få sin første jobberfaring. Det er viktig, fortsetter han.

DISKUTER:
Hva mener du om søndagsåpne butikker?

Urbant og godt liv

Den sterke urbaniseringen som har skjedd i Norge de siste årene, er viktig i denne debatten, mener han.

– Her er Lillestrøm et godt eksempel. Urbaniseringen her synes jeg er en kvalitetsforbedring. Et yrende byliv med restauranter, cafeer og butikker er for mange hyggelige aktiviteter. Selv synes jeg det er hyggelig å gå en søndagstur, ta en kopp kaffe og se på folkelivet. Dette er blitt en viktig del av det gode liv for folk. Søndagsåpne butikker vil skape mer folkeliv og aktivitet og styrke kvaliteten ved nettopp bylivet. Et Lillestrøm uten folk og med tomme gater er jo ikke attraktivt, påpeker han.

Ser til Sverige

Olsen Pran mener man ikke trenger se lenger enn til vårt naboland Sverige.

– Jeg er der mye om sommeren. Sverige har hatt søndagsåpent i mange år. Folk virker fornøyd, og jeg tror det ville blitt litt av et ramaskrik dersom de skulle bli stengt nå. Her er det så vidt jeg kjenner til ingen lovregulering.

Butikkene har dermed tilpasset seg forbrukernes behov. Dermed er stort sett matbutikker, og i tillegg noen kjøpesentre, åpne.

Å tillate søndagsåpent betyr jo ikke at alle butikker vil komme til å være åpne hele tiden. Dette vil regulere seg selv – alt etter hva kundene vil ha og hva butikkene ser de tjener penger på, mener Olsen Pran.