SIKKERHET trumfer alt!

Når kommer påbudet om hjelm og redningsvest på blåbærtur? Når begynner vi å forlange bestått sikkerhetskurs, med fallskjerm del #1, for stolpejakt?

Og soppsanking blir naturligvis totalforbudt!

I våres ble «sikkerhet» brukt som begrunnelse for kommunal felling av to praktfulle eiker i Skogvegen på Jessheim. Dersom de som bestemte dette hadde satt seg inn i regelverket, hadde de oppdaget at det ene innen kort tid vært underlagt vern med egen skjøtselsplan – så gammelt og verdifullt var det!

Nå brukes «sikkerhet» igjen og resultatet er rasering av minnelunden i Trandumskogen, et fredet kulturminne. Tenk litt over dette – en minnelund uten trær.

Kan noen vennligst se å få fjernet den forb ... håndboka fra skrivebordet til de offentlige mellomlederne som daglig, bit for bit gjør livene våre litt fattigere på denne måten mens saksbehandleren mumler «sikkerhet!»

Etterpå går hen til lunsj og utveksler skrekkhistorier med kollegaene om den gangen folk brukte skog og mark til rekreasjon og helsebot helt uten å bekymre seg for den åpenbare livsfaren de satte seg i – de kunne jo få en kongle i hodet, eller en hel grein! Unison hoderisting rundt bordet.

Stemningen letter betraktelig når en av dem viser fram den nye brosjyren for grønnmalte gangveier, av gummi og på rull, som kan legges der det bygges «grøntdrag og -korridorer» i utbyggingsområdene. Den livsfarlige skogen med alle drapstrærne og snublestiene må selvsagt ryddes unna før man kan bygge noe slikt, tenk på sikkerhetsgevinsten da mann! Og landskapsarkitekten skal ha jobb, og utbyggerens prosjekt får et flatterende grønnskjær som gjør det enklere å selge inn til lokalpolitikerne.

Etter økonomi seiler «sikkerhet» opp som trussel mot enkelttrær, skog og natur generelt i og ved norske byer og tettsteder. Det er både enklere og kanskje billigere å hogge hele greia enn å ta en årlig runde og fjerne døde greiner og liknende som kan utgjøre en fare. Men samtidig blir både nærmiljøene og vi alle litt fattigere for hver buske som faller i den misforståtte sikkerhetens navn.

Stein Vegar Leidal, Styreleder i Ullensaker Venstre, Jessheim