Gå til sidens hovedinnhold

Når alkoholen blir mer medisin enn trening

Leserinnlegg

Uret tikker mot vår, nå har vi levd ett år med pandemi. Vi tilpasser oss så langt det lar seg gjøre, men hvor langt skal vi strekke oss før strikken ryker. Når ingen tørr å si i mot, må en selv gjøre det!

I dag, tredje mars er det nøyaktig en måned siden trenigssenterne åpnet i Viken. I dag kom den fantastiske beskjeden om at sentrene må stenge dørene igjen. Lurer virkelig på hvilket grunnlag de har for å stenge treningen ...

I mine øyne er dette riv ruskende galt at treningen stenges, jeg trener selv på studio, alt fra fem til seks ganger i uken. Dermed når de stenger treningen igjen, må det være gode argumenter for dette. Kan ikke stenge alt uten å gjøre rede for ting, ikke rart folk mister tilliten og troen for tiden. Når de velger å stenge noe som er så viktig for folket og ikke minst helsen, er det ikke rart folk stiller seg spørsmål. Ja for eksempel, hva er grunnlaget til at treningen stenges? Er det der folk blir smittet? Er ikke folkehelsen og psyken til folket prioritert mer enn som så? Folk får ikke trene på senter, men de får kjøpe så mye vin og øl de bare måtte ønske i en polkø som er lenger enn norgeskartet. For i en polkø lengre enn norgeskartet, der finnes det ikke smitte, og i hvert fall ikke inne på polet.

Så ja, hva er grunnlaget egentlig til at treningen stenges og folk sin psykiske helse kjøres ned i dypet? Er det noen plasser i samfunnet der hvor smittevern virkelig blir overholdt, er det faktisk på treningssenter. Manualene har aldri glinset mer enn hva dem gjorde, vasket du ikke etter deg, fikk du tilsnakk. Noe som gjorde at 95 % av dem som trente, de vasket apparatene både før bruk og etter bruk. I tillegg til alt dette, har sentrene en maksgrense på antall personer som kan være inne. Sist, men ikke minst, på treningssentrene der er det smittesporing i tillegg. Blir det påvist ett tilfelle så må alle de som har vært inne på senteret i den aktuelle tiden i karantene. Bedre kontroll på smittevern finner vi ikke i samfunnet, treningen stenges der hvor smittevern er 100 % mens polet holder åpent der hvor det ikke er noe smittesporing, bare litt håndsprit og 1000 lappene flyr inn til statskassen.

Videre, hvor mange smittetilfeller har vært direkte knyttet til trening? Det er meget få, har vært to utbrudd i forbindelse med trening nå, de er oppe i nord. Hva er det, i det store og hele? Det er en dråpe i havet. Ja, det er greit, det er enkelte tilfeller der folk sikkert blir smittet på treningen, men det i seg selv er ikke grunnlag nok til å stenge ned treningen.

Treningen for folket i denne tiden har alt å si, nå tok dem fra oss det og. Trening gir bare positive helseeffekter både når det gjelder den fysiske og ikke minst psykiske helsen til folket. For eksempel forebygger trening overvekt, det bedrer humøret til folk flest, trening øker energinivået, en får bedre søvnkvalitet og daglig trening reduserer stress. Videre motvirker trening stress, depresjon og angst, men dette finnes vel ikke lengre blant folket i dagens samfunn. Ved trening styrker du kroppens indre funksjoner, der hvor både immunforsvaret og skjelettet blir sterkere.

Må bare nevne, til alle dere som mener og påstår at naturen erstatter treningsstudio, det er dessverre ikke slik. Ja vi kan gå turer å løpe, men det blir ikke det samme. Det kan ikke sammenlignes ...

Når det gjelder den fysiske og psykiske helsen til folk, så kan den vel ikke falle dypere enn hva den gjør nå. Oppe i alt det her så er det faktisk snakk om jobber til folk også. Til alle dere som driver treningssentre og som er personlig trenere, jeg bøyer meg i støvet. Dere får all min respekt for den jobben dere gjør og har gjort. Dere gjør en super jobb. Skjønner at dere er frustrert, alle mine tanker går til dere.

Jeg vet, jeg er ikke den eneste som tenker sånn, men jeg er den eneste som tørr å stå frem og virkelig kritisere det at treningen er stengt. Jeg ser virkelig frem til at våre kjære politikere åpner treningen om 14 dager, for det er ikke der folk blir syke og smitten blir spredd. Tenker vel de fleste tilfellene knyttes til importsmitte, og de som smittes, over 60 % av dem, de smittes i private hjem.

Vel avslutningsvis, håper inderlig at dere politikere virkelig leser denne og at dere virkelig bryr dere om folk sin fysiske og ikke minst psykiske helse. Sist men ikke minst, det er galt at alkoholen briljerer på medisinlisten ovenfor treningen, det er galt, i hvert fall i mine øyne ...

Sander Persen

Kommentarer til denne saken