Gå til sidens hovedinnhold

Innrømmer korrupsjon

Artikkelen er over 6 år gammel

NANNESTAD: Virksomhetslederen i Nannestad kommune, innrømmet i dag straffskyld for grov korrupsjon.

Samtidig har politiet utvidet siktelsen til å omfatte korrupsjon og grovt økonomisk utroskap helt tilbake til 1989.

Mannens forsvarer, advokat Per Ove Marthinsen bekrefter innrømmelsen overfor rb.no:

– Han erkjenner straffskyld for den delen av siktelsen som gjelder grov korrupsjon, sier Marthinsen.

Strafferammen for grov korrupsjon er ti års fengsel.

– Motatt fordeler

Ut over å bekrefte innrømmelsen, er Marthinsen og politiadvokat Mathias Emil Hager forsiktige med å kommentere den dramatiske utviklingen i korrupsjonssaken politiet er i ferd med å rulle opp.

De vil ikke svare på hva virksomhetslederen har innrømmet å ha mottatt eller verdien av godene. Men etter det Romerikes Blad forstår, skal det dreie seg om både gjenstander og kontanter.

– Jeg kan bekrefte at vi mener han har mottatt fordeler som tilsvarer store verdier, sa Hager til Romerikes Blad tirsdag.

– Bevisforspillelsesfare

Virksomhetslederen, som er i 60-årene, ble i ettermiddag varetektsfengslet av Nedre Romerike tingrett for fire uker med brev og besøksforbud. Han anket kjennelsen på stedet.

– Han mener det ikke foreligger bevisforspillelsesfare, forklarer Marthinsen.

Samtidig er det klart at politiet har utvidet den alvorlige siktelsen, som fram til i dag har inneholdt ulovligheter i perioden 2008-2015. Nå er mannen siktet for grov korrupsjon og grovt økonomisk utroskap i årene 1989-2015 – en periode på 26 år.

Innrømmelsen kom i forkant av dagens fengslingsmøte, og kom overraskende på politiet.

I morgen vil virksomhetslederen stille til nytt politiavhør, der han er ventet å utdype dagens innrømmelse.

Siden han ble pågrepet første gang, den 4. februar i år, har virksomhetslederen nektet å ha mottatt private fordeler som ansatt i Nannestad kommune. I går ble han pågrepet igjen. Etter pågripelsen tok politiet beslag i en rekke gjenstander fra mannens bolig, deriblant fire motorsykler.

Han nekter fremdeles straffskyld for den delen av siktelsen som omhandler grovt økonomisk utroskap.

Politiadvokat Mathias Emil Hager utelukker ikke at flere personer kan bli siktet i korrupsjonssaken.

Fakta

  • 4. februar ble lederen i kommunen på Øvre Romerike og en lokal bedriftsleder pågrepet og siktet for grov korrupsjon og grovt økonomisk utroskap. Begge nekter straffskyld.
  • Politiet ville varetektsfengsle kommunelederen, men han ble løslatt av både tingretten og lagmannsretten, som mente bevisene ikke holdt.
  • 10. februar ble en østfoldmann i 60-årene pågrepet sammen med sin kjæreste på Gardermoen. Han er siktet for korrupsjon, kjæresten for heleri.
  • Overfakturering, kontantuttak, fiktive fakturaer, hvitvasking og momsunndragelser står sentralt i saken, som startet etter at kommunen varslet politiet.