Gå til sidens hovedinnhold

På veien med NAF`s sykkelkontroll

Artikkelen er over 3 år gammel

NAF skal i løpet av våren sjekke flere hundre sykler på Romerike.

Et slitt bakdekk, noen rustne bremser og et hjul med lite luft, ble raskt avdekket da NAF onsdag morgen var på plass ved Brånås skole i Skedsmo for å kontrollere syklene til elevene ved fjerde trinn.

– De siste årene har kvaliteten på syklene blitt svært bra. Det vi ser er at mange får ny sykkel hvert år. På enkelte skoler finnes det ikke en eneste dårlig sykkel, konstaterer John Madssveen i NAF.

I løpet av våren skal NAFs sykkelpatrulje, gjennom prosjektet «Sikker på sykkel» besøke flere skoler både i Skedsmo, Rælingen og Lørenskog.

 

– Her sjekker vi hovedsakelig at bremser, ringeklokke, og reflekser er på plass. Vi anbefaler også kjedekasse. Det er ikke lenger krav om refleks foran, men det er fortsatt krav om at det er lys foran som skal benyttes når det er mørkt. Vi pumper gjerne opp dekk eller smører en kjede hvis det trengs, sier Madssveen.

 

– Jeg skal få ny sykkel om to dager, så denne er det ikke ringeklokke på. Bremsene piper også litt, ellers er den i god stand forteller Fredrik Aamodt Nielsen (10).

Onsdag morgen ble han kontrollert av NAFs sykkelpatrulje.

– Jeg sykler mye, og kommer nok til å sykle ofte til skolen framover, legger Fredrik til.

Syklet av på rullegrus

En lang rekke med elever har stilt opp for å komme gjennom sykkelkontrollen. Lærerne står klare med mangellapper hvis det viser seg at noe ikke er helt i orden. Syklene som godkjennes får godkjent-merke fra NAF.

Julie Arnesen, 10, viser fram sykkelen hun har hatt i to år.

– Den ser ganske ny ut fordi vi er flinke til å vaske og stelle den på høsten før den settes bort. Jeg tok fram sykkelen forrige mandag og syklet av fordi det var så mye grus. Da ble jeg litt redd for å sykle. Men nå går det bedre. Sykkelen har både reflekser, ringeklokke og god brems slik som kreves, forklarer Julie.

 

Lukas Ahlman Hoff (9) fikk ny sykkel i går. Han triller stolt bort til sykkelpatruljen.

– Den er skikkelig god å sykle på, og fargen er fet. Det blir mye sykling i sommer, smiler Lukas, som raskt får et godkjentmerke fra NAF.

– Mange av barna vi møter syntes det er spennende at vi kommer. Noen sover nok dårlig om natta fordi de er litt spente. De fleste har alt i orden, men noen av gutta liker å sykle i skauen uten særlig med bremser. Disse syklene anbefaler vi ikke på skoleveien. Foreldrene har ansvaret for å følge opp at sykkelen er i bra stand, sier John Madssveen.

Sykkelopplæring i læreplanen

Anne Augustsson, kontaktlærer i 4 a ved Brånås skole, sier det jobbes mye fra skolens side for å trygge elevene mest mulig når de bruker sykkel til og fra skolen.

– Elevene og foreldrene er flinke til å følge opp sykkelens tekniske stand. Nå er det et krav gjennom læreplanen at skolen skal følge opp elevenes sykkelferdigheter. Vi har derfor både teori og praksis med øving både i skolegård og langs veien, sier Augustsson.

Konkurrerer i sykkelteknikk

I forbindelse med aksjonen arrangerer også NAF en ferdighetskonkurranse der man kan komme videre til en fylkesfinale, for deretter å gå videre til en landsfinale.

– De beste her går videre til Europafinalen. Dette handler om at man manøvrerer sykkelen svært bra, sier Madssveen.

 

FAKTA:

  • Nasjonal sykkelstrategi 2014–2023 er en del av Nasjonal transportplan, og beskriver mål og virkemidler for å oppnå økt sykling i Norge.
  • Befolkningsveksten gjør det helt nødvendig at flere sykler til skole, jobb og fritidsaktiviteter. Skoleleder har nå en plikt til å sørge for at elever i grunnskolen i stor grad lærer seg til å gå og sykle til skolen.
  • Skolen har samtidig et konkret ansvar for «nullvisjonen», der ingen skal bli skadd og drept i trafikken. I tillegg krever lærerplanen at barna har gode nok kunnskaper og ferdigheter til å gjøre dette på en trygg måte.
  • Sikker på sykkel er et tilbud til barn fra 4. til og med 6. klasse.
  • NAF sjekker at ringeklokke, refleks bak, lys foran og gode bremser er i orden på barnas sykler. Mangellapp gis elevene hvis ikke dette skulle være i orden.

Kommentarer til denne saken