Nå starter problemene for én million nordmenn

POLLEN: Våren er høysesong. Små partikler som spres over hele landet og gir mange nordmenn plager.

POLLEN: Våren er høysesong. Små partikler som spres over hele landet og gir mange nordmenn plager. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er vår, og på denne tiden av året blomstrer både trær og blomster. For mange betyr det ukevis med svie og kløe i øynene og rennende nese. Dette kan du reagere på.

DEL

[NETTAVISEN:] I overkant av 20 prosent av befolkningen, som tilsvarer omtrent én million nordmenn, har mer eller mindre alvorlig pollenallergi i Norge, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund(NAAF).

Pollen er små, gulfargede partikler som frigis fra blomster og spres gjennom luften med vind eller insekter for å bestøve planter av samme art.

Slik er pollensesongen

Pollen er væravhengig, og det er allerede spredning med or og hassel i Sør- og Øst-Norge og deler av Vestlandet.

- Pollensesongen i store deler av landet starter med spredning av pollen fra tresortene or, hassel og Salix (selje, vier og pil) og bjørk, før pollen fra gress og burot spres, forklarer Rudnes.

LANG PERIODE: Inger Rudnes i NAAF forteller at pollensesongen kan vare fra tidlig på våren til sent på sommeren.  Foto: Norges Astma- og Allergiforbund

LANG PERIODE: Inger Rudnes i NAAF forteller at pollensesongen kan vare fra tidlig på våren til sent på sommeren. Foto: Norges Astma- og Allergiforbund

Alle som beveger seg utendørs puster inn pollen og får det ned i luftveiene. Det fester seg også til både hud, år og øyne.

«For mange er dette uproblematisk, men hos den stadig økende andelen mennesker med pollenallergi vil immunforsvaret i slimhinnene aktiveres, og det oppstår en betennelsesreaksjon i nese og/eller øynene», skriver NAAF på sine nettsider.

Sol gir mer spredning

På kysten og høyfjellet er det mindre pollen enn på innlandet, og derfor vil du som pollenallergiker oppleve at du blir bedre av å komme deg ut mot havet eller opp i høyden.

Likevel trenger du ikke rømme hjemstedet om det blir regn og vind.

- Det er når det er sol og varmt at spredningen er verst, men det er vinden som sørger for mesteparten av spredningen. Blir det vind og regn spres det ikke i like stor grad, sier Rudnes.

Gress- og burotpollen spres over avstander på noen hundre meter, i motsetning til trepollen som kan spre seg over flere mil, ifølge NAAF.

KALENDER: Denne oversikten viser når du kan forvente å oppleve spredning av pollen Foto: Norges Astma og Allergiforbund

KALENDER: Denne oversikten viser når du kan forvente å oppleve spredning av pollen Foto: Norges Astma og Allergiforbund

Utvidet eksamenstid 

I enkelte deler av landet, hvor sesongen starter tidlig med or og hassel, kan du oppleve allergiske reaksjoner fra februar/mars og helt til august. I løpet av denne lange perioden er det mange som sliter på både jobb og skole.

- Har du eksamen når det står på som verst, kan du søke om forlenget eksamenstid, opplyser Rudnes.

På nettsidene til Norges Astma- og Allergiforbund står det at du bør søke i god tid før eksamensperioden, og at du må legge ved en legeattest. Der ligger det også en mal for hvordan du søker om utvidet eksamenstid på grunn av pollenallergi.

«Utvidet eksamenstid vil nødvendigvis ikke løse alle problemer, men det kan redusere litt av presset ved å skulle avlegge eksamen i en periode preget av belastende kronisk sykdom», skriver NAAF.

Pollenkalenderen

  • Sør-Norge: Or, hassel og Salix er vanligst i mars og april, og i april og mai kan du også reagere på bjørk. I sommermånedene juni og juli er gress verst for allergikere, mens burot kommer i juli og august.
  • Øst-Norge: Or, hassel, Salix og bjørk er vanligst i vårmånedene mars, april og mai. Gress og burot kommer først i sommermånedene.
  • Fjellet i Sør-Norge: Bjørk og Salix kan du reagere på fra og med mai, og gress fra juni av.
  • Vest-Norge: Or og hassel kan komme allerede i februar og mars, mens Salix og bjørk først blir et problem for allergikere i april-juni. Gress og burot blir først i sommermånedene.
  • Midt-Norge: Or og hassel i mars og april, Salix og bjørk i perioden april-juni, mens gress og burot kommer i sommermånedene.
  • Nord-Norge: Her er det kun bjørk, Salix og gress du kan reagere på i løpet av perioden mai til august.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken