Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal fuglene telles

Artikkelen er over 2 år gammel

Norsk Ornitologisk Forening inviterer alle til å telle fuglene på eget fuglebrett denne helga.

– Dette startet som en begivenhet for våre medlemmer, for å finne på noe i en ellers mørk og rolig årstid. Etter hvert har vi fått så mange resultater at vi kan se utbredelsen av de ulike artene og utviklingstrender, sier organisasjonskonsulent i Norsk Ornitologisk Forening, Morten Ree.

For tolvte året på rad inviterer foreningen til nasjonal og nordisk telling av fuglearter. I fjor deltok 8600 hageeiere og nesten en halv million fugler ble registrert. Norske hageeiere skal notere hvilke fugler de ser i egen hage.

– Det er fritt opp til den enkelte hvor lang tid man vil bruke, men det er viktig å telle det høyeste antallet man ser av hver art. Jeg vet at mange gjør fugletellingen til en familiebegivenhet. Det er viktig å presisere at null fugler er et like interessant resultat som 30 fugler, sier Ree.

Resultatene registreres på fuglevennen.no.

Klimaendringer påvirker

De vanligste fuglene i norske hager, ifølge tidligere tellinger, er kjøttmeis, blåmeis og skjære.

Ree forteller at klimaendringer har ført til endringer i fugleartenes utbredelse.

– Vi ser at kjøttmeisen har gått noe tilbake. Noen arter, som svarttrost og rødstrupe, overvintrer i større grad enn tidligere. Arter som kjernebiter og stillits var typiske østlandsarter, men har spredd seg både mot vest og nord, sier Ree.

Han er også spent på å se om den tørre sommeren i fjor påvirker resultatet av årets telling.

– Det tørre været gjorde at vi hadde lite insekter. Vi vet at mange fugleunger døde i redet på grunn av lite mat. Det kan vi få se resultatet av nå, sier Ree.

Variert mat

– Hvordan kan man best ta vare på småfuglene om vinteren?

– Fuglematen bør være variert. Solsikkefrø er populært for mange arter, men noen fuglearter greier ikke å tygge av skallet på frøene. Derfor bør man ha meiseboller i tillegg. Disse kan man lage selv ved å ha for eksempel matfett, mandler og solsikkekjerner i en melkekartong og legge det i fryseren over natta. Noen fuglearter er vant til å lete etter mat på bakken. Derfor kan man legge havregryn eller kornblanding på bakken. Man kan dessuten smuldre opp gamle brød og legge det ute, sier Ree.

Fuglene skal ikke ha veldig søt eller salt mat.

Ree presiserer samtidig at fuglene er skapt til å klare seg selv:

– Det er ikke krise å for eksempel reise bort i 14 dager. Fugler har vinger og kan fly flere mil for å finne mat.

Kommentarer til denne saken