Du må stoppe når denne lampen lyser

Hvis denne lampen lyser, er det bare å kjøre til siden og stoppe.

Hvis denne lampen lyser, er det bare å kjøre til siden og stoppe. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Alle varsellampene i bilen din er viktige. Men noen er enda viktigere enn andre.

DEL

(Siste) [broom.no] Varsellampene er basert på samme prinsipp som trafikklys.

Det grønne, slik som for lys etc. gir egentlig beskjed om at alt er klart og at det er bare å kjøre.

De oransje, for eksempel «lite driivstoff igjen», eller «tid for service», gir beskjed om at man skal være oppmerksom og sjekke, men betyr som regel at man kan kjøre videre.

Når røde varsellamper tennes betyr det stopp. Nå. De røde er altså de viktigste og mest alvorlige.

Oljelampa er rød, og når den lyser indikerer den at noe er i ferd med å bli alvorlig galt i løpet av veldig kort tid. Man skal IKKE kjøre videre til neste bensinstasjon da. Da er det bare å stoppe så fort som mulig, på med varselblinken og refleksvesten og forsøke å finne årsaken til elendigheten.

Denne røde lampen på bildet indikerer at oljetrykket er for lavt. Lavt oljetrykk fører til at motoren skjærer seg i løpet av kun kort tid. En affære som fort koster titusenvis av kroner om man ikke stopper i tide.

Er man heldig, så er det bare for lite olje. Det kan være så enkelt som å få etterfylt og kjøre videre. Men det kan være alvorligere også, slik som en oljelekkasje som har oppstått akutt i form av et sprukket rør. Da er det bare å få hjelp til å komme seg videre.

Mange biler har etter hvert også en egen lampe for lavt oljenivå, eller for at det er tid for oljeskift. Den kan ha samme symbol som den røde, men er oransje. Det er svært viktig ikke å forveksle disse to varsellampene. (ANB)

Artikkeltags