Dette bilmerket er konkurs

Lett gjenkjennelig: Ford Anglia 1962 modell er lett gjenkjennelig på grunn av bilens noe spesielle utforming.

Lett gjenkjennelig: Ford Anglia 1962 modell er lett gjenkjennelig på grunn av bilens noe spesielle utforming. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Skulle gjøre stort comeback – det gikk ikke etter planen.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

[Broom.no]

Navnet er smått legendarisk, og på 70- og 80-tallet prydet sportsbilen Pantera veggene på mangt et gutterom. De Tomaso satset på italiensk design og amerikansk motorteknikk og hadde suksess med det.

Merket har røtter tilbake til 1959, men i likhet med mange andre små bilprodusenter har det vært en kamp for tilværelsen det meste av tiden. Og nå ser det svært mørkt ut for entusiastmerket. Etter å ha investert nærmere en milliard kroner de siste årene, er kassen nå fullstendig bunnskrapet og De Tomaso slått konkurs – igjen.

På bilutstilling

Forrige gang var i 2004. I etterkant av det kom den tidligere Fiat-sjefen Gian Mario Rossignolo inn som ny sjef, med både store vyer og håndfaste planer.

Det konkrete beviset fikk vi se på bilutstillingen i Genève i fjor. Der sto nye De Tomaso DeAuville, angivelig helt produksjonsklar. Og det virket absolutt som om De Tomaso tok utfordringene på alvor:

Pininfarina-fabrikk

– Markedet vi sikter oss inn mot er nådeløst, og er vi ikke konkurransedyktige på seriøsitet og kvalitet vil vi bli avslørt øyeblikkelig, sa malteseren Herman Mallia til Broom den gangen.

Han skulle bli en av forhandlerne for de nye De Tomaso-modellene. Merket hadde da tatt over en fabrikk fra Pininfarina i Torino, her skulle denne bilen produseres.

Ikke bare sportsbiler

– Vi kan også bygge luksusbiler, og stikkordet er høy kvalitet. Alt er håndbygd, og vi bruker en ny produksjonsteknikk kalt UNIVIS som gjør at vi kan holde et lavt volum og fortsatt leve opp til markedets forventninger, sa Mallia, som mente at DeAuville ville skape et helt nytt markedssegment.

– Den befinner seg et sted mellom sedan og SUV, med høy bakkeklaring, høye hjulbuer og firehjulstrekk. Det betyr at vi kan sikte oss inn på de kundene som vurderer Porsche Panamera, BMW 5 GT og Audi A7, men også de som vurderer Cayenne, X6 og Q7, mente Mallia.

Nye penger?

Men noen produksjon ble det altså ikke. På slutten av fjoråret ble plattformen til DeAuville solgt til kinesiske NAC, i noe som virket som et ganske desperat forsøk på å få inn friske penger.

De Tomaso skal også ha kommet ganske langt i utviklingen av en ny Pantera. Så gjenstår det å se om noen våger å satse nye penger på merket – og eventuelt få denne bilen i produksjon.

Artikkeltags