Skille seg ut med stil?

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Hvor viktig er egentlig klær og stil på videregående? Er det greit å skille seg ut?

DEL

Et nytt skoleår er startet, og nye elever har inntatt skolebenken med mange nye klesstiler.

I løpet av videregående skole er det mange som endrer klesstil. På skolen er de samlet i store grupper, og man går der i tre år. I denne perioden utvikler man seg som menneske, og det kommer til uttrykk i hvordan man forandrer seg i klesveien. Denne høsten begynte 270 førsteklassinger ved Nannestad videregående skole, og det ble en stor forandring å gå fra det gode gamle kjente på ungdomsskole, til noe helt nytt.

Ikke som ungdomsskolen

Marie Auale (16) begynte på Nannestad videregående skole denne høsten på Helse og sosial-linja, og hun merket allerede første skoledag at folk kledde seg annerledes der, enn det hun var vant til på ungdomsskolen i Gjerdrum.

– Det er veldig mange spesielle klesstiler her. Noen går rocka kledd, noen med joggebukse, og andre går fint kledd, forteller Marie, som selv mener at hun har en ganske slapp stil og aller helst bare kunne gått i joggebukse. Marie synes hun har en slapp stil, og aller helst vil hun bare gå i joggebukse.

Tør å være seg selv

På ungdomsskolen er det færre elever enn det er på videregående, og Marie mener at det er en grunn til at man ikke tør å kle seg som man vil på ungdomsskolen.

– Man tør å være seg selv her på en måte, fordi det er mye større. På ungdomsskolen var det mange færre folk, og man måtte følge moten, sier Marie.

Hun mener at på videregående er det flere mennesker og da tør man å eksperimentere med klesstilen sin. Selv går hun på Helse og Sosial, og føler at dette er en linje hvor de ikke har en stil som skiller seg veldig ut. Derimot synes hun at de som går Medier og kommunikasjon har en stil som skiller seg ut i mengden, og hun tenker at det er fordi de er mer kreative enn de fleste andre.

Kreativ i klesveien

Thea Berg Nesse (18) går siste året Medie- og kommunikasjonslinja ved Nannestad videregående skole, og har en klesstil som er veldig ulik de som går første året. Hun beskriver stilen sin som «old school», men blandet med en liten vri av punk, og mener selv at stilen sin har forandret seg til å bli mer gjennomført.

– Jeg tenker mye mer over hva jeg har på meg nå, enn jeg gjorde tidligere.

Thea sin klesstil er ulik de som går første året, og mener at stilen har blitt mer gjennomført.

Inspireres av motefoto

Medier og kommunikasjon er en kreativ linje hvor man har mye kreativitet rundt seg hele tiden. Et eksempel er at elevene jobber med design. Her finner de mye inspirasjon som de kan ta med seg inn i klesstilen, kanskje særlig gjennom det at de må utvikle design selv.

Thea forteller at hun ofte finner inspirasjon i foto, og det er nettopp dette hun ønsker å drive med etter videregående. Hun mener at det synes på stilen hennes at hun går MK, og at det kan ha en stor sammenheng med at fotoelevene blant annet må studere motefotografi som en del av pensum.

– Vi som går Medie- og kommunikasjonslinja får lett en egen stil, og vi er nok enklere å få øye på i mengden her på skolen, sier Thea.

Nøytrale på Helse og sosial

På Helse- og sosial-linja er det et kjennetegn at stilen er nøytral, men delikat. På linja lærer de fag som hudpleie, massasje, makeup og neglebehandling. Klesstilen har en sammenheng med at de tilbringer mange timer med å utføre forskjellige behandlinger på kunder, og at det er de som skal være i fokus.

På Medie- og kommunikasjonslinja er det omvendt. I kreative fag som foto og grafisk design, reklame og filmproduksjon kan det være en fordel å synes i terrenget. Mange må leve av et yrke der de bør ha et tydelig image. Marie synes moten kan bli litt for mye noen ganger.

– Det er bra at folk tør å gå med det de vil, men det er ikke fint å gå med en shorts som viser hele rumpa.

– En modningsprosess

Silje Kirri Skar er moteviter og antropolog hos Norwegian Fashion Institute, og kan fortelle at det er en modningsprosess som alle gjennomgår i starten av videregående.

– Det er mye man går igjennom. Dette med å få nye venner, og få nye kontakter. Alt dette påvirker deg som person allerede i starten av året. Og det er ingen tvil om at personligheten kommer ut igjennom hvordan du kler deg, sier hun til Zoom.

Silje mener at grunnen til at flere ikke tørr å skille seg ut i starten, er at de rett og slett ikke er trygge nok på seg selv, men at dette er noe de lærer seg å bli etter hvert som årene går.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken