Det betyr to sjanser til å ta medalje og sånn sett 75 prosent sjanse for norsk medaljejubel på sandvolleyballarenaen i Tokyo. Norge vant kampen i strake sett 21-17, 21-19.

Russerne vant gruppefinalen mot Mol og Sørum i strake sett med 21-19, 21-19 tidligere i mesterskapet og sikret gruppeseieren, men i kvartfinalen kom de til kort.

– Det var helt magisk. Vi var misfornøyde med tapet mot dem i gruppespillet og spilte ikke vår beste kamp. Vi visste at vi kunne spille bedre volleyball. Nå får vi endelig mulighet til det. Det var deilig endelig å møte dem, slå dem og vise at vi er bedre enn dem. Utrolig digg, oppsummerte Mol.

– Veldig stor forskjell

Mol og Sørum har spilt alle sine fire kamper i Tokyo klokken 22 på kvelden, i svalere temperatur og i flomlys. I kvartfinalen var det klokken 9 lokal tid med over 30 grader og en sol som vekslet med å vise seg fram mellom skyene.

Kampen gikk trolig før den norske duoen har stått opp flere dager tidligere i OL. Det så likevel ut til at begge løste det fint til tross for kontrastene.

– Forskjellen har vært veldig stor. Det var heldigvis litt overskyet i dag. Med en gang sola er på, er det en helt annen varme. Du må jobbe med å ha krefter i hver ball. Du merker at du kan gå litt tom underveis, sa Sørum og fortsatte:

– Da hopper du lavere og beveger beina litt tregere. Og så må du drøye litt tid, ta en timeout, så har du litt energi igjen. Du slåss mot motstanderen, men også mot varmen, sa Sørum.

Overraskende semifinalemotstander

Nå venter den latviske duoen Martins Plavins og Edgar Tocs. Sist gang de møttes var i VM i juli 2019. Da vant den norske duoen 22-20, 21-19. Latvierne slo brasilianske Alison Cerutti og Alvaro Morais i strake sett.

Trener Kåre Mol har mye godt å si om sin neste motstander og kalte det en liten bombe at den latviske duoen var i kvartfinalen. Nå overrasket de igjen. Det var i Latvia at Kåre, Anders og fetter Mathias bestemte seg for å starte satsingen på en kafé.

– Latvia er en kjekk motstander. Da vi startet satsingen vår, reiste vi til Latvia som da var seedet som nummer 6-7 i verden og fikk trene med dem.

Plavins har blant annet OL-bronse fra 2012.

Jevne sett

Det første settet onsdag startet jevnt hvor lagene fulgte hverandre de første ti poengene. Da fikk Mol og Sørum fire strake poeng og opparbeidet seg etter hvert en luke til 10-6. Semenov servet godt og russerne nærmet seg, men Mol og Sørum leverte stabilt og holdt unna.

Luken ned til russerne var aldri mindre enn to poeng. Med tre poengs luke reddet Sørum opp en vanskelig ball i forsvar og satte inn poenget selv. Settet endte til slutt 21-17.

Det andre settet startet som det første: jevnt. Ved norske lyspunkter ble det av og til spilt norske toner fra blant andre Freddy Kalas og Staysman på stadion. Det var likevel ikke nok til å få det til å føles som hjemme med en varme som svært sjelden er å oppleve på Rådhusplassen i Oslo.

– Ikke mye søvn

Lagene fulgte hverandre opp til 11-11 før nordmennene tok føringen med ett og to poeng fram til 16-16. Russerne gikk opp til 17–16 og var foran for første gang i settet. På stillingen 19-19 sørget Sørum for matchball til Norge. Den tok også Sørum seg av og smashet inn seieren.

Semifinalen spilles torsdag, mens medaljekampene finner sted i Tokyo til lørdag. Semifinalen er historisk i norsk sandvolleyballsammenheng. Norge har nemlig aldri tidligere hatt et lag i semifinalen i sandvolleyball i et OL.

Etter sen kamp mot Nederland var det første kamp på arenaen onsdag mot russerne. Nå venter nok en kveldskamp.

– Det har ikke blitt mye søvn de siste nettene, men vi har i hvert fall spilt god volleyball, sa Sørum.