Å bannlyse telefonen i jula kan fort gå ut over den gode stemningen, men ved noen anledninger er det rimelig å etterlyse uforstyrret familietid. Julemiddagen er en av dem. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Ikke skjerm deg bort i jula

Mobilene i brød-boksen – eller fri bruk? Med noen enkle digitale kjøreregler kan høytidsfreden og julehyggen reddes.
Av
Publisert

Jula er en tid for samvær. For fokus på familie, på barn, på rolige stunder og gode tanker. Men ofte trekkes oppmerksomheten vekk fra menneskene vi er sammen med, ned i håndflaten og innover i det digitale sluket. Høres det kjent ut?

– Sånn har det blitt hos veldig mange familier, også hos oss, sier forfatter og spaltist Agnes Ravatn.

– Etter hvert normaliseres det jo, når barnebarn og oldeforeldre sitter skulder ved skulder med hver sin iPad, men det er likevel ikke veldig trivelig.

Overdreven skjermbruk

Ravatn er godt kjent med konsekvensene av overdreven skjermbruk. I flere år slet 36-åringen med «kronisk prokrastinering» og nettavhengighet, før hun i 2014 bestemte seg for å ta et omfattende oppgjør med sine digitale uvaner. Resultatet ble boka «Operasjon selvdisiplin» og etter hvert en liten skrivestue i det vestlandske havgapet uten mobil og internett-tilkobling.

– Jeg har lest mange bøker om selvdisiplin og vaneendringer, men det er dessverre ikke nok med bare kunnskap. Jeg må fremdeles legge igjen telefonen i huset når jeg går ut for å skrive. Hvis jeg gir meg selv enkel tilgang på sosiale medier og tankeløs nettsurfing, blir jeg før eller siden sugd inn igjen, sier hun.

For Ravatn blir jula blir feiret med ektemann og to små sønner i «et stort julehus med masse mennesker». Men selv om praten sitter løst, går også mye tid med til både nettbrett, tv og mobilfomling. Temaet skjermtid, forteller hun, har blitt luftet «med varierende suksess».

– Fordi fenomenet i bunn og grunn handler om avhengighet, er dette med overdreven skjermtid et sårt emne. Man risikerer å møtes med en del skepsis. Samtidig er mange bevisst på problemet og ønsker å gjøre noe med det. Til dem finnes det heldigvis flere råd, sier hun.

Skap en fysisk avstand

For familier som ikke har noe særlig kontakt ellers i året, kan julefeiringen fort oppleves som sosialt anstrengt. I slike øyeblikk er det spesielt lett å gripe til telefonen, sier Ravatn.

– Det må jo være en grunn til at pubquizer har blitt så populære, sier hun.

– Vi er ofte redde for å være sammen med andre uten å ha noe å snakke om, men drar du på en quiz, vet du jo at den sosiale jobben til en viss grad tas for deg. Den samme tryggheten går det an å overføre til julefeiringen, ved å bunkre opp med julenøtter i aviser og blader som du uanstrengt tester familien i.

Hun sier at selvdisiplin til syvende og sist er en begrenset ressurs. For forfatteren var det først da hun gjorde de digitale fristelsene utilgjengelige for seg selv at hun klarte å holde et varig fokus på her og nå.

– Et enkelt og effektivt tips er derfor å skape en fysisk avstand mellom deg selv og telefonen. Du trenger ikke nødvendigvis å la den ligge igjen i bilen, men sørg for at den ligger utenfor umiddelbar rekkevidde. La telefonen for eksempel stå til lading i et annet rom, og ha på lyden i tilfelle noen ringer. Skru gjerne av notifikasjonene, som sjelden er veldig viktige å få med seg uansett, sier hun.

En automatisk handling

Grunnen til at denne metoden virker, hevder forfatteren, er at vi ofte griper etter telefonen uten å tenke over det.

– For min del føles mobilavhengighet som en slags muskelsykdom, når hånden griper etter telefonen uten at man er klar over hvorfor, eller hva man skal bruke den til. Derfor er fysisk avstand til mobilen veldig nyttig, fordi du får et ekstra øyeblikk til å vurdere en ellers automatisk handling.

Det kan også være lurt å tenke over hva avhengigheten faktisk handler om. Problemet er ikke nødvendigvis at du er distrahert og mangler impulskontroll, sier Ravatn, men at hjernen din i stor grad har blitt kapret.

– Telefonene våre er møysommelig utformet for å gjøre brukerne mest mulig avhengige av dem, så det er egentlig ikke så rart at mange sliter. Jeg tror det dermed kan hjelpe å innse at disse vanene er helt i tråd med designernes intensjon. Da er det jo en ekstra glede ved å sette seg litt på bakbeina, sier hun.

Dårlig signal

Thomas Moen – podkaster, blogger, gründer og rådgiver i digital markedsføring – er mer «påkoblet» enn de fleste av oss. Likevel har småbarnsfaren, akkurat som Ravatn, måttet ta et grunnleggende oppgjør med de digitale tidstyvene.

– Når det gjelder skjermbruk, speiler barna i stor grad de voksne rundt seg. Vi som foreldre må derfor bestemme oss for hva som ikke er greit, og komme fram til noen felles kjøreregler. Fokuset rettes ofte mot barn og unge når vi snakker om overdreven skjermtid, men jeg føler at vi voksne ofte er dårligere på å være til stede i øyeblikket enn barna våre.

Har du mange mennesker i huset rundt juletider, kan det kanskje virke som en vanskelig og potensielt konfliktfylt oppgave å kontrollere skjermbruken. Men bare det å ta initiativ til denne samtalen kan bety mye i seg selv, mener Moen.

– Jeg føler det er helt innafor å samle telefonene i et annet rom hvis det er enighet om det blant de voksne. Men mye er allerede gjort hvis folk bare blir bevisste på problemstillingen. Det er nemlig helt ok å bruke telefonen, i jula som ellers, men man bør alltid være klar over hvorfor man bruker den. Og helst bør det ikke skje når du sitter i samtale med andre, sier Moen.

– Da forteller du dem i handling at det er noe viktigere du trenger å vie oppmerksomheten din mot. Det er ikke et signal noen har godt av, og spesielt ikke barn.

Verdifull familietid

Men hva med deg som bruker mobilen som kamera på julaften? Til å fange ungenes begeistring når gavene pakkes opp, eller når familien sitter samlet rundt et vakkert julebord? Kanskje ønsker du dessuten å dele disse øyeblikkene på sosiale medier? Ja til alt, sier Moen, med unntak av det sistnevnte.

– Ta for all del bildet, men legg fra deg mobilen etterpå, og del det heller på sosiale medier når du har et ledig øyeblikk senere. Ellers går det fort ti minutter til å lage tekst til bildet, i tillegg til at du logger deg inn igjen og igjen for å sjekke tilbakemeldingene resten av kvelden. Tanken er dessuten at de som skal respondere, bør være fokusert på sin egen, verdifulle familietid, sier han.Artikkeltags