Gå til sidens hovedinnhold

Disse er laget for å vare i ett år

Artikkelen er over 6 år gammel

At mobiltelefoner blir dyrere, betyr ikke at de varer lenger.

[Nettavisen]  Mobiltelefoner har i løpet av noen få år utviklet seg til å bli en betydelig investering. Stadig mer avanserte telefoner gjør at prisene går opp, samtidig som stadig flere produsenter setter opp prisene for nordmenn fordi dollaren blir stadig dyrere.

Men at telefonene blir stadig dyrere, betyr ikke at de holder nevneverdig lenger.

Ett år med aktiv bruk

Hvis du bruker telefonen din aktivt, er det ifølge Battery University slik at batteriet på telefonen din ikke er ment å holde mer enn et knapt år.

De moderne batteriene som brukes i mobiler og elbiler, taper betydelig med kapasitet etter hvert som de brukes. Hvor mye kapasiteten reduseres avhenger av en rekke faktorer som temperatur, bruk av hurtiglader og hvor mye du har ladet ut batteriet før du lader det igjen - men det viktigste av alt er hvor ofte batteriet lades.

De litium-baserte batteriene som benyttes i dag defineres for å ha nådd slutten på sin levetid når de ikke lenger kan tilby 70-75 prosent av kapasiteten de hadde når de var nye.

Å komme dit kan skje raskere enn du tror. Hvis du hver dag bruker opp alt av strøm på mobilen din, skal det ikke mer enn 300-500 ladesykluser til - rundt et år - før batteriet er utbrukt.

Holder lenger

Hvis du derimot lader telefonen din når batteriet er halvtomt, så kan du lade telefonen din 1.200-1.500 ganger, ifølge det anerkjente nettstedet.

Tallene forutsetter at telefonen utsettes for "normal" bruk, noe som forutsetter at telefonen ikke ligger til lading hele natten. Batteriene holder nemlig bedre om de ikke er fulladet hele tiden. Sitter laderen i hele natten, holdes batteriet fulladet bortimot en tredel av døgnet. Derfor bør du ideelt sett lade i løpet av dagen.

Dette skaper en ganske spesiell bi-effekt: De fleste vil ha lagt merke til at en vanlig iPhone har et batteri som må lades hver eneste dag, mens storebror iPhone Plus gjerne holder i to dager. Dermed vil batteriet på den dyreste av disse to sørge for at telefonen i praksis holder mye lenger.

- Som på en mekanisk ding som slites ut ved tung bruk, så påvirker også hvor mye du lader ut batteriet hvor mange ladesykluser du kan gjennomføre. Jo mer strøm du lar det være igjen på batteriet mellom hver lading, jo lenger vil batteriet holde. Hvis mulig bør du unngå å tømme batteriet helt - litium-batterier kan fint klattlades, skriver Battery University.

Ifølge nettstedet omtrent tredobles antall ladesykluser du kan gjennomføre om du bare tømmer halve batteriet før du lader. Det betyr derimot ikke at batteriet holder tre ganger så lenge, siden du bare får utnyttet halve batteriets levetid på denne måten.

Dårligere enn oppgitt

Battery University oppgir også at batteriene som regel er betydelig dårligere enn oppgitt allerede første gang de tas ibruk.

- Selv om et batteri bør tilby 100 prosent av kapasitet i starten, er det vanlig å se en kapasitet som er lavere enn oppgitt. Årsakene til dette kan være at de allerede er lagret en stund, og dessuten har produsenter en tendens til å overvurdere egne produkter - de vet at de færreste forbrukere vil klage.

- Dessuten vet man at så lenge det er éncelle-produkter, som mobiler og nettbrett, så må ikke flere celler matches nøyaktig. Dette åpner for å slippe gjennom batterier med langt større feilmargin. Dermed sendes mange batterier med dårligere ytelse ut til kunder uten at noen legger merke til det, hevder nettstedet. (ANB)

Kommentarer til denne saken