Vil minske aksepten for mobbing

Gir råd: Tanja Wibe-Lund har skrevet bok om mobbingens mekanismer og håper den kan gjøre en forskjell. – Boka inneholder, i tillegg til et mobbeoffers historie, blant annet råd om hvilke tegn på mobbing man som foreldre kan se etter, sier hun.Begge foto: Lisbeth Andresen

Gir råd: Tanja Wibe-Lund har skrevet bok om mobbingens mekanismer og håper den kan gjøre en forskjell. – Boka inneholder, i tillegg til et mobbeoffers historie, blant annet råd om hvilke tegn på mobbing man som foreldre kan se etter, sier hun.Begge foto: Lisbeth Andresen

Artikkelen er over 4 år gammel

RÅHOLT: Fembarnsmor Tanja Wibe-Lund bokdebuterer med en debatt hun mener står på stedet hvil.

DEL

Det er 2002. 15-åringen Tine-Mari har kommet seg opp på taket på et kjøpesenter og sitter og dingler med beina. Hun vil gjøre slutt på alt.

I bakgrunnen står mobberne som gjennom flere år har gjort hverdagen til et helvete og roper; «Hopp da, så blir vi kvitt deg». Tine-Mari hopper ikke. Men sårene etter år med mobbing gir dype sår.

Da VG-journalist Tanja Wibe-Lund fra Råholt skrev en artikkelserie om mobbing i 2011, og søkte etter ofre gjennom sosiale medier, fant hun Tine-Mari. Nå har journalisten gitt ut den unge kvinnens historie i bokform.
 

Like mye mobbing

– Jeg var nysgjerrig på hvorfor det er så vanskelig å gjøre noe med mobbing. Myndighetene retter søkelyset mot mobbemanifester og antimobbeprogrammer, men undersøkelser viser at tiltakene som er gjort av dem som styrer Skole-Norge ikke har hjulpet, sier Wibe-Lund.
 

Boka «Hopp da, så blir vi kvitt deg», gitt ut på Aschehoug, inneholder forskning som avslører skadevirkninger mobbeofre bærer med seg i voksen alder, og skildrer mobbingens mekanismer gjennom mobberne selv, eksperter, pårørende og ofre.
 

Ble fratatt sønnen

– Tine-Mari Lyngbø Mjåtveit er den røde tråden i boka. Jeg har pratet med hele hennes omgangskrets, alt fra rektor og kjæreste til mobberne, forteller Tanja Wibe-Lund.
 

Tine-Mari drev med selvskading og planla sin egen begravelse som følge av mobbingen. Etter hvert giftet hun seg og fikk sønnen Tobias. Men barnevernet tok sønnen etter det som startet med en bekymringsmelding fra en mobber.
 

– I over ett år kjempet hun for å bli hørt, trodd og akseptert som mor. Etter ett år i fosterhjem, kom Tobias tilbake til mor etter en rettssak. I dommen kommer det klart fram at Barnevernet hadde gjort en dårlig jobb, forteller Tanja som ikke legger skjul på at rollen som fembarnsmor er mye av motivasjonen for å fordype seg i hvorfor mobbing er så utbredt.
 

– Tine-Mari er en god representant for hverdagsmobbingen, ei som mange kan kjenne seg igjen i, mener hun.
 

– Fortell om det!

– Hvis du blir mobbet, så fortell om det hjemme! I arbeidet med boken har jeg sett at mobbeofrene som har gått med problemene inni seg ofte sliter, mens dem som har vært åpne har gode liv, sier Tanja
 

– Altfor mange aksepterer mobbing og legger skylden på offeret. Mange kan kjenne seg igjen i at «så lenge mitt barn har noen å leke med, tenker jeg at mobbing ikke angår meg».
 

Wibe-Lund mener særlig foreldre må gå i seg selv.
 

–Jeg har sett eksempler på foreldre som sorterer ut barnas venner. Som googler foreldrene til barnas venner. Det henger sammen med fasadesamfunnet. Det gjelder å ha de «riktige vennene».
 

– Vårt viktigste ansvar som foreldre er kanskje å gi barna våre god selvtillit. Gi dem ballasten de trenger for å møte livet, og lære dem at man skal oppføre seg all right selv om man kanskje ikke liker alle.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags