Gå til sidens hovedinnhold

Minneord Thor Helge Bergan: Den robuste og rause menneskevennen rakk akkurat å fylle 59 år

Minneord

Homeopat og akupunktør Thor Helge Bergan, gikk bort den 4. juni. Det var en solfylt sommerdag, som ble tilbrakte med å kose seg på hytta ved Iddefjorden, sammen med sin kjære kone Grete. Den robuste og rause menneskevennen rakk akkurat å fylle 59 år.

Mange er de romerikinger som har blitt personlig kjent med Thor Helge, igjennom en 35 år lang karriere. Tusenvis av små og store, gamle og unge, vanlige folk og kjendiser har trådt inn på hans kontor og fått hjelp med små og store plager. Hele familier over flere generasjoner har gått til Thor Helge for å få hjelp. Thor Helge hadde også et godt håndlag med dyr, og behandlet mange kjæledyr med gode resultater. På klinikken var det en egen dør for de firbente kjæledyrene.

Thor Helge startet å praktisere sammen med en kollega i Lillestrøm på midten av 1980-tallet, etter å ha gjennomført en 5-års utdanning på Norsk Akademi for Naturmedisin. Et 3-årig klassisk akupunkturstudie ble videre plusset på de homeopatiske og medisinske fagene. Deretter gikk ferden videre til Ragla senteret på Skårer og etablering av Lørenskog Naturmedisinske Klinikk.

Etter hvert byttet klinikken navn til Din Klinikk. I samme tidsepoke var Tor Helge med på å starte et samarbeidskonsept med 4 andre homeopater/ akupunktører. Ut av dette ble kjeden Din Klinikk lansert med avdelinger på Lørenskog, Lillestrøm, Strømmen, Jessheim og Eidsvoll. I 2015 flyttet Din Klinikk Lørenskog og Lørenskog Kiropraktorklinikk (drevet av hans kone Grete) sammen til nye og lekre lokaler, i Metro senteret på Lørenskog.

En bred kunnskapsbase stoppet ikke den intellektuelt nysgjerrige Thor Helge fra å utforske nye innfallsvinkler, alt med henblikk på å kunne hjelpe medmennesker. Han ble kjent for å være tidlig ute på flere områder og var en foregangsmann på felt som lysterapi og matintoleranse m.m.

Thor Helge hadde mange verv i det nasjonale NHL Norske Homeopater Landsforbund. Det er uten tvil NHL Norske Homeopater Landsforbunds lokallag på Romerike, som var «hjertebarnet.» Thor Helge var initiativtaker, primusmotor, har bekledde lederverv og diverse styreverv siden starten i 1991. Han var igjen sittende lokallagsleder.

NHL Romerike og medlemmene nøt godt av Thor Helges eget behov for faglig utvikling, og hans brede kontaktnett i inn- og utland. Rollen som organisator for lærevillige homeopater, var som skapt for han. Mang en faglig oppdatering på lokallagsmøter igjennom 30 år ga uunnværlig informasjon, og hevet kvaliteten på kunnskapen blant medlemmene.

Spesielt inspirerende var det å få delta på seminar og opplæringsturer til homeopatiprodusenter, utenlandske klinikker, til-og-med få omvisning på 2 offentlig driftede homeopatisykehus i Storbritannia. Stor stas var det å få lov å møte dronning Elisabeths livlege og homeopat igjennom flere ti-år på London Homeopathic Hospital. Reisene gikk gjentatte ganger rundt i Norge, og i flere omganger til land som Sverige, Danmark, England, Skottland, Belgia, Tyskland, Frankrike, og sist, men ikke minst til Cuba. Besøket på Finlay Instituto (vaksine institutt) i Havanna på Cuba, ga en helt spesiell dimensjon til arbeidet i Norge.

For Thor Helge var fotball sporten i hans hjerte, og han var keeper i Lillestrøms A-lagsstall på starten av 80- tallet. Som engasjert veteranmedlem i Stoke City Supporter Branch Norway, fikk han i gang Stoke City fotballskole her hjemme i 2015. Dette var ment som et tilbud til norske fotballklubber, med trenere fra akademiet i England. Gleden var stor da pr. 2019 var tilbudet vokst til hele 10 skoler. Sorgen var derimot stor når den legendariske Stoke keeperen Gordon Banks, gikk bort samme år. Disse to var blitt venner etter utallige turer over flere tiår, til Stokes Citys kamper.

Det er mange som er lei seg for Thor Helges bortgang. Den kom veldig brått og så altfor, altfor tidlig. Verden var på et blunk i manko på en mann, som var tvers igjennom hel ved. Han levde inspirert, kreativt, sosialt, omsorgsfullt, alt med en underfundig humor og rolig fremtoning.

Thor Helge etterlater seg et stort tomrom i livet til barna Oline og Oscar og kona Grete. Våre tanker går til dere, hans nærmeste. Ord blir fattige i en slik sammenheng, men vit at vi er mange som sørger med dere.

Hvil i fred Thor Helge.

Monica O. Oseberg, Lørenskog, på vegne av styret i Norske Homeopaters Landsforbund - Lokallag Romerike

Kommentarer til denne saken