Fortell din #metoo-historie

Artikkelen er over 2 år gammel

Nå inviterer RB deg til å dele din #metoo-historie med hele Norge.

DEL

Emneknaggen #metoo løsnet en internasjonal lavine etter at skuespilleren Alyssa Milano brukte den i en melding på Twitter som hun la ut 15. oktober 2017.

Der oppfordret Milano andre kvinner og menn som også hadde vært utsatt for seksuell trakassering, å svare på hennes tweet med #metoo. Twittermeldingen kom etter at flere kvinnelige skuespillere tidligere samme måned hadde anklaget den amerikanske filmmogulen Harvey Weinstein for voldtekt, trakassering og uønsket seksuell oppmerksomhet.

I Norge har det siden, i likhet med hele verden, florert med «#metoo-historier. Felles for dem er at de i all hovedsak handlet om mektige menns overgrep og trakassering av kvinner i media, næringsliv, kulturfeltet eller i politikken. Altså ikke kvinner flest.

Vil få hele Norge i tale

Nå spør RB – kvinner og menn på hele Romerike – om din «#metoo-historie». Ikke bare vi. Amedia-aviser over hele Norge gjør det samme sammen med Nettavisen.

Målet er få hele Norge i tale. Vi vil gjennom å spørre folk flest om hva de har opplevd, forsøke å gi et svar på hvilket omfang #metoo har. Og la oss være krystallklare om hva vi spør om: #Metoo handler ikke om overgrep eller voldtekt (ikke at det ikke er forkastelig), men om seksuelle overgrep, trakassering og uønsket seksuell basert på ulikhet i maktforhold.

Det kan være gjennom forholdet mellom lærer og elev, sjef og ansatt, politi og pågrepet. I det hele tatt ulikt styrkeforhold. Den globale rapporteringen av problemet handler selvfølgelig ikke bare om menns trakassering av kvinner. Menn er utsatt for det samme. Av kvinner eller andre menn. Sikkert i mye mindre omfang, men dog like interessant.

Undersøkelse på rb.no

Selv sitter jeg tilbake veldig forbauset over hvor utbredt seksuell overgrep og seksuell trakassering med utspring i ulikhet i maktforhold har hatt. Det begrunner seg ikke først og fremst i hva kvinner har vitnet om gjennom media.

 I private sammenhenger, i kantina – ja over alt – har jeg hørt kvinner snakke i munnen på hverandre om hva de har opplevd. Jeg tror menn flest sitter beskjemmet tilbake på sitt eget kjønns vegne. Og jeg håper at kvinner har funnet styrke i å fortelle sammen mens vi menn lyttet. Selv trodde jeg likestillingen hadde kommet mye lengre. At denne typen atferd på mange måter døde med forrige århundre.

Google-spørreundersøkelsen vi inviterer deg til å delta i – den ligger klar til besvarelse på rb.no.

Du kan også ringe vår tipstelefon 63 80 00 00 eller meg direkte på 932 56 038 om du ønsker det.

Mine journalister har i likhet med meg selvfølgelig absolutt kildevern. Du bestemmer om og i hvilket omfang vi kan bruke din historie, om du tar kontakt.

For ettertiden

Gjennom å besvare vår spørreundersøkelse deltar du i noe mye større enn bare å fortelle din historie. Amedias og vårt initiativ gjør det mulig for ettertiden å si mye mer om hvor omfattende «#metoo var i det herrens år 2018.

Det er en ganske stor overbygning over vårt lokale initiativ.

Artikkeltags