Meteorologen: – Vi har sett det verste nå

VÅTT: Den verste nedbøren er over i løpet av mandag formiddag, sier meteorologen.

VÅTT: Den verste nedbøren er over i løpet av mandag formiddag, sier meteorologen. Foto:

Håp om å se sola flere steder på Romerike allerede mandag ettermiddag, ifølge meteorologen.

DEL

Etter en særdeles våt oktober og ditto start på november, ser det omsider ut til at regnet er i ferd med å slippe taket.

– Det vil nok regne noen timer til, men vi har sett det verste nå. Det blir roligere og lettere vær utover ettermiddagen og kvelden, og det er en viss mulighet for å se sola mandag ettermiddag, selv om dagene er korte nå, sier vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt til Romerikes Blad.

Ser lovende ut

Han varsler mer vestavind de nærmeste dagene.

– Østlandet havner dermed i nedbørsskyggen resten av uka, dermed blir det oppholdsvær og perioder med sol fram mot helga. Det ser ganske lovende ut, sier meteorologen.

Oktober ga mer regn i Oslo enn i Bergen for første gang siden 1993, men årets oktober er ikke blant de fem våteste på Romerike, ifølge Granan.

– Nei, ifølge tall fra målestasjonen vår på Gardermoen ble nedbørsrekorden for oktober satt i 1967 med 216 millimeter nedbør. Oktober 2020 er ikke med på topp 5-lista, slår han fast.

Moderat flomfare

Varsom.no – en tjeneste levert av NVE i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt – går mandag ut med varsel om flomfare på gult nivå for både Haldenvassdraget i Aurskog-Høland kommune og for Øyeren.

Det innebærer moderat fare for lokale oversvømmelser og/eller erosjonsskader.

Mye regn har ført til stor og økende vannføring i elver, og det er høy og fortsatt stigende vannstand i Haldenvassdraget, heter det i farevarselet.

Når det gjelder Øyeren, holder Glommens og Laagens Brukseierforening igjen vann i Mjøsa og Øyeren grunnet problemer med en flomluke i Sarpefossen kraftverk. Klokka 11 søndag 1. november var vannstanden i Øyeren 101,83 i det såkalte høydesystem NN54, og vannstanden ventes å stige ytterligere 37 centimeter fram til midten av uka.

I begge tilfeller innebærer dette en utfordrende situasjon som krever oppfølging og kan medføre skader lokalt.

Varsom.no oppfordrer folk i de utsatte områdene til å sikre og flytte verdier bort fra utsatte områder, for eksempel i kjellere, samt biler og campingvogner langs elver og bekker.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken