Dugnad for bedre ytringskultur

SKAL FINDE STED: Ytringsfrihet er en frihet som alltid må vernes hvis demokratiet skal bestå, skriver stortingspresident Tone W. Trøen. Her med skoleelever og statsminister Erna Solberg under «spørretimen» i Rikssalen i Eidsvollsbygningen i sommer. FOTO; NTB SCANPIX

SKAL FINDE STED: Ytringsfrihet er en frihet som alltid må vernes hvis demokratiet skal bestå, skriver stortingspresident Tone W. Trøen. Her med skoleelever og statsminister Erna Solberg under «spørretimen» i Rikssalen i Eidsvollsbygningen i sommer. FOTO; NTB SCANPIX

Av
DEL

MED ANDRE ORDDet skjer jo nesten aldri lenger, at man får brev i postkassen. Ja, bortsett fra en og annen regning da. Og det anonyme brevet jeg fikk noen få måneder etter at jeg ble valgt til stortingspresident i fjor, var da heldigvis heller ikke av det vanlige slaget. Det sto innledningsvis;

«Gjennom ditt virke har middelmådigheten nådd stortingspresidentens kontor. Aldri, heller ikke historisk, har Norge hatt en stortingspresident med så total mangel på intellektuell, politisk og kulturell kapital. Og uten selvstendige meninger eller et prosjekt for sitt arbeid».

Det er mye god meningsbrytning i vårt demokrati, men hets, sjikane og trakassering har også blitt en del av vår ytringskultur. Noen mener de har rett til å si hva de vil. At lufta er for alle, liksom. Og egentlig er den jo det, så lenge ytringene ikke er straffbare. Norge har et godt og levende offentlig ordskifte, men vi ser også flere overtramp.

Jeg har selv møtt Oda som i en alder av 19 år ble innvalgt som eneste representant for sitt parti i kommunestyret der hun bodde. Hun mottok drapstrusler da hun var med å vedta en skolenedleggelse. Det er bare helt uakseptabelt og selvfølgelig ulovlig!

Jeg skriver denne kommentaren på verdensdagen for psykisk helse, torsdag 10. oktober. En av grunnene til å markere denne verdensdagen er at vi bør bli et rausere samfunn. Da må vi jobbe for et rausere samfunn også i det rommet der meninger utveksles. Om det rommet er digitalt, fysisk eller gjennom et brev i posten. Mange nye folkevalgte inntar i disse dager nye posisjoner og oppgaver i kommunene på Romerike. La oss gjøre en dugnad sammen for at det politiske ordskiftet i vår region er saklig og respektfullt, uten at det trenger å gjøre de politiske debattene tannløse og uten sterk meningsbrytning.

En av de rettighetene som har stått sterkest i folks bevissthet, og vært blant de viktigste siden den ble garantert i Grunnloven allerede i 1814, er ytringsfriheten. Den skaper det nødvendige rommet for demokratisk meningsbrytning, og den er en frihet som alltid må vernes hvis demokratiet skal bestå.

"La oss gjøre en dugnad sammen for at det politiske ordskiftet på Romerike er saklig og respektfullt.

Men ytringsfriheten kan bare blomstre og skape rom hvis den virker i en god ytringskultur. Det gjelder over alt der debatter foregår; i politiske fora, i det frivillige organisasjonslivet, i offentligheten og mellom mennesker i hverdagen. Som politiker må man være forberedt på det meste. De fleste av oss er regelmessig utsatt for både sjikane og hersketeknikker. Noen ganger kan det være ganske effektfullt å ringe eller gå i dialog med den som mener mye om deg.

Da hender det også at vi blir enige om at vi er uenige, men at det bør handle om sak og ikke person. De anonyme ytringene er det naturlig nok mer krevende å forholde seg til.

«Du fremstår som en person som har et stort behov for å fremheve deg selv fremfor rollen som president» og «Med så tynn intellektuell og kulturell kapital under det oss at du selv takket ja til vervet. Men det sier noe om selvbildet og selvinnsikten. Det er tross alt en posisjon nest etter kongen, og det er forventet en viss naturlig verdighet, kulturell kapital utover fotball og voksen opptreden».

Jeg snakker mye med barn og unge – og alle andre – om hvor viktig det er at de engasjerer seg, tør å si sin mening og at de respekterer hverandre for ulike synspunkter. Da snakker jeg også veldig ofte om hvor viktig det er at vi står opp mot hets, sjikanering og trakassering.

Mulighetene for å ytre seg har blitt uendelig mye større, men vi vet også at de opplevde farene ved å gjøre det også har blitt flere. Vi vet at mange, særlig kvinner, er blitt mer redde for å stikke seg frem. Redde for å si meningen sin, fordi de sosiale konsekvensene i form av utestengning, hets og personangrep kan bli store og være nådeløse. De yngre blir skremt vekk fra å delta i nettdebatter. Hver femte ungdom har opplevd hets på sosiale medier, viser Medieundersøkelsen. Slik kan vi bare ikke ha det. De unge stemmene må ikke stilne, de er jo fremtiden vår.

Brevskriveren som i fjor fortalte meg at det var tid for terningkast, og ga meg terningkast 1, «glemte» å sende meg en oppdatert vurdering denne sommeren. Det gjør ikke noe, selv om jeg skal innrømme at jeg gikk og ventet litt spent på om det kom en oppdatert anonym vurdering. Kanskje mente vedkommende at avslutningen fra i fjor summerte opp for hele perioden.

«Det vil nok hangle og gå de tre årene som gjenstår av stortingsperioden. Det er pinlig for Høyre, og vi vil tro trist for resten av Stortinget».


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags