Bladene faller, OL-oppslutningen faller og i Skottland ser de ut til å falle for uavhengigheten. Etter at en meningsmåling for første gang viser flertall for løsrivelse fra England foran folkeavstemningen 18. september, lokker den britiske regjeringen med mer økonomisk selvstyre hvis landet velger å forbli i unionen. Men ja-siden har ingen planer om noe knefall for overmakta, og det er duket for valgthriller.

Det er det også hos søta bror, men der er valgthrilleren langt mer uhyggelig. Ikke fordi Socialdemokraterna med Stefan Löfven ligger an til å vinne, ei heller fordi den nye regjeringskonstellasjonen er uklar. Men fordi valget i Sverige er et verdivalg som aldri før. Et valg om medmenneskeligheten, om folkesjela. Fordi det høyrepopulistiske og rasistiske partiet Sverigedemokraterna har en oppslutning på 10 prosent på meningsmålingene og ligger an til å bli Sveriges tredje største parti. Et parti som fra før av har to representanter i Europaparlamentet. Forrige uke avslørte magasinet Expo at en lokal partitopp hadde på seg et armbind med hakekors på fest; en historie som ikke forventes å bidra til frafall i rekkene. Men det må være lov å håpe. At oppslutningen faller til under rentenivået her til lands, hvor det er rekordbillig å låne penger.

Men penger er som kjent ikke alt. Rentefallet hindrer ikke frafallet i norsk skole, der 30 prosent av elevene i videregående dropper ut. 30 prosent! Hvordan er det mulig for et land så høyt oppe å falle så dypt at ungdom etter ungdom hopper av? Om lag halvparten av dem sliter med psyken. I en kronikk publisert i Dagens Medisin skriver psykologspesialist og president i Norsk Psykologforening, Tor Levin Hofgaard, at det norske samfunnet kan spare fem milliarder kroner i året dersom frafallet i videregående reduseres med én tredel. – Vi må være til stede der barna er, med lav terskel slik at de kan oppsøke hjelpen raskt. Det vil forhindre mange av disse «drop out-ene», slår han fast og krever handling fra regjeringen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener regjeringen tar problemet på alvor. Han viser til igangssatt krafttak i psykiatrien, penger til 400 ekstra helsesøsterstillinger i årets budsjett samt til en kommende gjennomgang av anti-mobbepolitikken. Så gjenstår det å se om det blir teppefall for frafallet. Slik tilfellet til en viss grad er for ekteskapet. Antall skilsmisser fortsetter nedover, viser statistikken fra i fjor. Fra 2005 til 2013 har nedgangen i antall skilsmisser vært på 12 prosent. Men fallgruvene er mange, fristelsene likeså. Stadig flere trenger parterapi etter nettflørt, forteller samlivsterapeuter her til lands. Både unge og eldre går bak partnerens rygg på nett. Så blir det falleri og fallera, nettet snører seg sammen og ekteskapet er i fritt fall.

En tilstand som kjennetegner hele verden akkurat nå, hvis man ser mørkt på det. Og i fritt fall går det fort, så jeg trøster meg med Anne Grete Preus som synger at «Alt går litt langsommere her på jorden, når hele himmelen faller ned». Heldigvis er det snøen hun synger om. Ikke falne engler.