Uvitenhet er ingen dyd

Å være belærende kan bli oppfattet som negativt. Det burde oppfattes som å få en gave.

Å være belærende kan bli oppfattet som negativt. Det burde oppfattes som å få en gave.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Noen av dere har kanskje sett klippet med utdrag av Barack Obamas tale på Rutgers-universitetet?

Han tar for seg kunnskapsforakt og sier til studentene at når virkelige eksperter blir avfeid som elitister, har vi et problem.

– I politikk, og i livet, er uvitenhet ikke en dyd. Det er ikke kult å ikke vite hva du snakker om. Det er ikke å være ekte og si det som det er. Det er kun å ikke vite hva du snakker om, sier han.

– Hvis vi blir syke, vil vi være sikre på at legen har medisinsk utdanning. Hvis vi er ute og flyr, vil vi gjerne at piloten er i stand til å fly flyet. Men i det offentlige liv sier man plutselig: Jeg vil ikke ha en som har gjort det tidligere!

Talen er holdt under den amerikanske valgkampen, men det han sier er overførbart til flere arenaer både i det profesjonelle livet og hverdagslivet.

Vi har alle kjent på janteloven en eller annen gang. Aksel Sandemoses beskrivelse av det han kalte «menneskenes iboende ondskap og evne til å trykke hverandre ned».

1. Du skal ikke tro at du er noe.

2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.

3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.

4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.

5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.

6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.

7. Du skal ikke tro at du duger til noe.

8. Du skal ikke le av oss.

9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.

10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

Jeg vet ikke hvorfor vi mennesker har utviklet en slik destruktiv adferd.

Men hvis Sandemose hadde rett i 1933 – at janteloven er en iboende ondskap i menneskene – er det en usunn egenskap vi bærer i oss.

Jeg er sikkert på at vi alle har kjent på den noen ganger. Men det er ingen god følelse, er det vel? Man kan kanskje føle skadefryd, men man blir ikke glad av å trykke ned dem man oppfatter som en trussel fordi de er dyktige.

Sunn skepsis, fordi man har andre erfaringer og er uenig, er noe annet.

Det krever ekstraordinær innsats for å bli ekstraordinært flink til noe. Talent alene er ikke nok. Det kreves hardt arbeid over lang tid. Da trengs en indre drivkraft. Vi burde være glade for alle som har den, uansett på hvilket felt de engasjerer seg og for at de ønsker å formidle sine erfaringer til andre.

Å være belærende kan bli oppfattet som negativt. Men det innebærer kun at noen vil dele sin kunnskap.

Det burde oppfattes som å få en gave.

Hvis vi skal dyrke sleivkjeftede forståsegpåere med et lettvint forhold til fakta, framfor dem som higer etter å forstå mer, går vi feil vei. Hvis vi viser forakt for dem som kan noe og ikke vil lytte til dem, taper alle.

– Avvisning av fakta, fornuft og vitenskap er veien mot tilbakegang, sier Obama i talen.

Det gjelder ikke bare for samfunnet, men for den enkelte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken