Tre tiltak for et grønnere forbruk

Bruk-og-kast: Vi nordmenn legger allerede beslag på to til tre ganger mer ressurser enn hva jorda kan tåle, skriver innsenderen som kommer med råd for et grønnere forbruk. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.

Bruk-og-kast: Vi nordmenn legger allerede beslag på to til tre ganger mer ressurser enn hva jorda kan tåle, skriver innsenderen som kommer med råd for et grønnere forbruk. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev 

Få ukas viktigste kommentarer og innlegg fra Romerikes Blad med nyhetsbrev rett i eposten hver lørdag

For mange av oss er januar måned fylt med nye ting vi fikk til jul. Nye klær, ny stavmikser, kanskje ny iPhone. Forbrukssirkuset driver rovdrift på planeten og skaper farlige klimaendringer.

Vi nordmenn legger allerede beslag på to til tre ganger mer ressurser enn hva jorda kan tåle hvis alle skulle levd som oss. Regjeringen planlegger en ny tredobling av forbruket frem mot 2060. Heller enn å applaudere bruk-og-kast-kulturen, bør politikerne gjøre det enklere å forbruke mindre. Her er tre konkrete politiske forslag for et grønnere forbruk:

1. Utvid reklamasjonsretten. Reklamasjonsretten gir forbrukere rett til å få reparert eller erstattet produkter med feil og mangler. I Norge gjelder reklamasjonsretten i to eller fem år, avhengig av hvor lenge produktet er tenkt å vare. En lengre reklamasjonsfrist kan gjøre det lettere for nordmenn å reparere produktene sine framfor å kjøpe nytt.

2. Gjør det billigere å reparere og gjenbruke. I mange tilfeller er det dyrere å reparere enn å kjøpe nytt. Ved å fjerne moms på reparasjoner og gjenbruk, gjør vi det billigere å velge de miljøvennlige løsningene.

3. La forbrukerne betale for miljøbelastningen. Legg avgifter på produkter med høyt karbonavtrykk. Da blir det kanskje mer fristende å beholde iPhone 6 i et par år til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags