«Hun var ekte, inderlig og hadde mot til å stå på sitt»

Vera Micaelsen. foto: Marte Garmann

Vera Micaelsen. foto: Marte Garmann

Les NRK-direktørens minneord om Vera Micaelsen.

DEL

MeningerVera Micaelsen fikk et kort, men intenst levende liv. Hun gjorde den svenske forfatteren Per Olov Enquists ord til sine: «En dag skal vi dø, men alle andre dager skal vi leve». Vera var full av energi og ville ideer. Hun snakket høyt, lo mye og ga oss andre en følelse av at alt var mulig. Derfor var det så forferdelig tungt å miste henne, for alle oss som var blitt glade i henne gjennom de 12 årene vi fikk jobbe sammen med henne i NRK.

Vera kom til NRKs Barne- og ungdomsavdeling som programleder for «Go’Elg» i 1995. Vi mottok flere hundre søknader, men bare én skrevet på en serviett, full av kruseduller og tegninger. Noen lurte først på om den var seriøst ment, men det var likevel noe der som vekket interessen, og Vera ble innkalt til audition. Og dermed var det gjort, det var umulig å ikke bli inspirert og begeistret av Vera.

«Go’Elg» satte barna i sentrum og ble direktesendt på ettermiddagen. Programmet ble populært, og Vera ledet 64 sendinger sammen med Jan Erik Larssen.

Deretter ble hun hentet til Underholdningsavdelingen som medprogramleder på «Spellemannprisen» i 1996. Overgangen fra «Go'Elg» til den store Spektrum-scenen tok hun med glans, og året etter fikk hun sitt eget fredagsprogram, sammen med sin navnesøster Vera Kvaal. «VeraVera» var et direktesendt underholdningsprogram som gikk gjennom høsten 1997. Siden vekslet Vera mellom underholdning og barneprogrammer. Hun laget blant annet 16 programmer i serien «Rugekassa» i 1999, var i «Reiseradioen» på P1 og «Holger Nielsens Metode» på P3, i tillegg til at hun var ansvarlig for NRK Super-serien «Jubalong» i 2007.

I NRK bidro Vera med store mengder entusiasme, men ideene hennes var alltid bygget på substans enten hun jobbet med barn eller voksne: Hva trenger barn å vite? Hvilke følelser bør vi trene på å uttrykke?

Vera ønsket å løfte fram de vanskelige følelsene og heiet på åpenhet og ærlighet. Hun var klok og kom ofte med overraskende og humoristiske perspektiver i krevende spørsmål. Hun var ekte, inderlig og hadde mot til å stå på sitt.

Som kollega var hun nysgjerrig, varm, inkluderende og bød på seg selv, også når takene ble tøffe. Selv da livet hennes gikk inn i sin siste fase, viste hun engasjement for andre: Hun tok farvel med vennene sine med å minne oss på å være rause og tålmodige med hverandre. Vi er mange som har blitt inspirert, berørt og begeistret av Vera.

Våre tanker går til Milla, Ylva, Selma og Atle, i takknemlighet over at vi fikk låne Vera i mange år, og få ta del i hennes villskap, varme og styrke.

Vibeke Fürst Haugen

Programdirektør, NRK

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags