En av teoriene er at Dronning Elizabeth er et romvesen

STORTINGSPRESIDENT: Tone W. Trøen.

STORTINGSPRESIDENT: Tone W. Trøen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger 

Få ukas viktigste kommentarer og innlegg fra Romerikes Blad med nyhetsbrev rett i eposten hver lørdag

Fra A til biff het det første bindet i et matleksikon jeg ble overtalt til å kjøpe i min ungdom. Nå er det vel ingen som leser leksikon lenger. All informasjon vi trenger er tilgjengelig på nettet. En skikkelig positiv utvikling, men som også har en skyggeside. Blant opplysende litteratur, matoppskrifter, god journalistikk og interessante statistikker, kryper det inn artikler som mangler fullstendig kildereferanser. Som ser ut som ekte nyheter, men som i realiteten er dønn oppdiktede. Jeg tenker på konspirasjonsteoriene.

«Det døde ikke seks millioner jøder, det var jødenes egen skyld at de ble forfulgt». «Det ble ikke anvendt gasskamre til å myrde jøder» eller «Hitler beordret ikke jødeutryddelsene, som dermed ikke var offisiell politikk. Jødene ble bare deportert «østover».

Hvis du er i nærheten av å tro noe sånt, burde du ha møtt Gerd Golombek, som jeg møtte på Holocaustdagen, forrige søndag. Gerd og familien kunne vært blant de seks millioner jøder som nazistene tilintetgjorde. Hadde ikke drosjen som skulle kjøre dem til skipet ved Akershuskaia, vært forsinket.

Da de kom fram var landgangen dratt opp. Slik unnslapp den da 12 år gamle Gerd døden i Auschwitz-Birkenau, fordi familien til slutt klarte å flykte til Sverige. Det er vanskelig for meg å forestille meg hva Gerd, eller andre som er etterkommere av jøder som så vidt unnslapp eller overlevde, tenker om de ondskapsfulle konspirasjonsteoriene som undergraver sannheten om deres lidelser.

Vi er mange som er bekymret for hva det gjør med barn og unge som leser eller hører konspirasjonsteoriene som florerer på nett. Barn og unge er ekstra sårbare. De har mindre korrigerende ballast i form av kunnskap med seg, og er dermed verken like godt rustet med motforestillinger eller verktøy til å oppsøke slike. Konspirasjonsteorier er selve fundamentet for de fleste av de ideologiene som truer demokratiet vårt.

Konspirasjonsteorier fører til en uthuling av kritisk sans, troen på og respekten for kunnskap, argumentasjon og det å holde seg til faktisk etterprøvbare påstander.

Mange unge – og også vi voksne – er opptatt av å være «opplyste», men tar oss kanskje ikke tid til å søke innsikt ved hjelp av den beste tilgjengelige informasjonen. Det kan føre til en uthuling av kritisk sans og respekten for kunnskap. Det er lettvint å lytte til en konspirasjonspodkast, og tungvint å måtte søke etter annen argumentasjon som utfordrer eller balanserer påstandene.

Konspirasjonsteorier, som baserer seg på oppspinn, bidrar til å reise tvil om grunnleggende institusjoner og myndigheters motiver og informasjon. De undergraver tilliten til systemet, de skaper mistro og fiendebilder. Hvis teorienes ideer om at myndighetene jevnt over er tilbøyelige til å lyve for befolkningen, til å skyggelegge feil og mangler og at samfunnet styres av en eller annen elite, får lov til å feste seg er det farlig.

Når konspirasjonsteorier får stå uimotsagt, når unge ikke søker en motstemme eller er i stand til å gjennomskue tøv, feilinformasjon, løgn og sludder, da blir de svært skadelige.

Moderne teknologi gjør det ikke bare gratis å spre konspirasjonsteoriene til millioner og milliarder av mennesker, men muliggjør også at teoriene kan se skikkelig og godt underbygget ut. Det er selvfølgelig heller ingen som har kontroll med hvordan 8-åringer til 88-åringer mottar og forholder seg til budskapet de leser på nett.

Vi må alle ta ansvar for å skape balanse i barn og unges «innboks». Lærerens innsats for at elevene skal være kritiske til det de leser og søke opp kilder til den informasjon de bruker, er viktig. Hjemme har vi alle også en stor oppgave. Når vi hjemme diskuterer med vår 18-åring om at «månelandingen aldri fant sted» eller at «Paul McCartney er død» prøver vi som foreldre å inspirere ham til å være særlig kritisk til det han hører.

Men noen teorier er jo så «crazy» at vi bare ler av dem. Da trenger vi ikke lete etter noen motstemme. Blant disse er teorien om at Dronning Elizabeth ikke bare er et romvesen, men også mer eller mindre egenhendig styrer verdens narkotikatrafikk for å ødelegge og underkue menneskene. Det skjer nok mye i Storbritannia i disse dager, men der går grensen altså!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags