Gå til sidens hovedinnhold

Fem grunner til å gå i 8. mars-tog

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Få ukas viktigste kommentarer og innlegg fra Romerikes Blad med nyhetsbrev rett i eposten hver lørdag

8. mars er kvinnedagen, og den årlige påminnelsen om at likestillingen er ikke i boks i Norge i 2018 heller.

#metoo: Den siste tida har vist oss det vi egentlig visste fra før. Seksuell trakassering skjer i stort omfang, og konsekvensene er alvorlige for den enkelte kvinne og for samfunnet. Når kvinner utsettes for seksuell trakassering på jobb, i idrettslag, i politikken, eller når de deltar i samfunnsdebatt, øker risikoen for at de trekker seg tilbake og slutter å ytre seg.

La oss gjøre 2018 til året hvor vi viser at vi har tatt erfaringene fra #metoo på alvor. Seksuell trakassering er en fare for demokrati og folkehelse, og det kan vi ikke akseptere.

Lønnsgap og kvinneandel: Arbeidsmarkedet er kjønnsdelt når det gjelder hvilke bransjer kvinner og menn jobber i, og hvilke yrker de har. Flere kvinner enn menn jobber deltid, og kvinner tjener mindre enn menn. Menn har flere lederstillinger, styrelederverv, ordførerposisjoner og kommunestyreverv.

Alt dette til tross for at kvinner tar mer høyere utdanning enn menn. Lønnsforskjellene forplanter seg også inn i pensjonstida. La oss gjøre 2018 til året hvor vi krever at kvinner og menn reelt skal ha lik lønn og like muligheter.

Barselomsorgen: Jordmormangel, fastlegekrise og stadig kortere sykehusopphold ved fødsel gir dårligere kvinnehelse. Nå sendes kvinner og nyfødte barn stadig tidligere hjem fra sykehuset til kommuner som ikke er rusta til å gi omsorgen sykehusene tidligere ga. Det er grunn til å tro at det øker risikoen for at komplikasjoner ikke oppdages, ammingen ikke fungerer eller at mor opplever barseldepresjon. La oss gjøre 2018 til året hvor vi øker trykket på barselomsorgen igjen, slik at nye mødre og barn får det tilbudet de trenger.

Skamløse jenter: Noen kvinner lever med sosial kontroll, og får valgene sine begrenset av familiens syn på hva som er passende. Noen risikerer kjønnslemlestelse eller tvangsekteskap. Noen får begrenset sin sosiale omgangskrets, valg av utdanning og jobb eller mulighet til å kle seg slik de vil. Det kan vi ikke akseptere. La oss gjøre 2018 til året hvor vi feirer mangfold og ulikhet, og samtidig sier klart nei til at jenter og kvinner utsettes for sosial kontroll. La oss alle stå sammen med de skamløse jentene.

Verdens kvinner: Internasjonalt lever mange kvinner under vanskelige forhold. Utdanning, beskyttelse for vold og overgrep, frihet til å gifte seg med hvem de vil og retten til å bevege seg fritt i samfunnet på linje med menn er selvfølgeligheter utrolig mange jenter og kvinner mangler. Kvinner i krig, humanitære katastrofer og på flukt er ekstra sårbare. La oss gjøre 2018 til et år hvor vi setter fokus på kvinners situasjon både i bistandspolitikk, utenrikspolitikk og asylpolitikk.

Kommentarer til denne saken