«En sommerferie full av forelskelse - og andre problemer»

Av
DEL

LeserbrevJohanna Lindbäck: «Forelskede & andre bortkomne»

(Originaltittel: «Karta för förälskade & andra vilsna» – oversatt av Lene Stokseth)

Mangschou, 2018

292 s.

Det er sommer, og Rasmus skal for første gang feriere på Dalarö, en øy i Stockholms skjærgård, i en hytte som moren har leid. I nabohytta bor Julia, som er like gammel som ham. De møter hverandre, og oppdager i hverandre en person de kan snakke om alt med, alle temaer kan de dikte videre på, sammen. Begge blir fascinert av hverandre. Rasmus blir forelsket. Kanskje Julia også? Problemet er at hun akkurat er blitt kjæreste med Isak, som bestevenninnen Karin var forelsket i. Og det er jo Isak som Julia vil være sammen med, er det ikke?

En bok om sommer, kjærlighet, bildekunst, om å ha dårlig råd når venninnene kan bruke penger på reiser til London og Mallorca, om å sitte på et bibliotek og håpe at den perfekte gutt skal dukke opp, om vennskap og drama ... kan det være noe? Når den er så godt skrevet som denne, så - ja, absolutt. Siden kapitlene veksler mellom å bli fortalt av Julia eller Rasmus, blir man veldig godt kjent med dem, og etter hvert glad i dem også. Disse to nerdene trenger ikke å unnskylde sine interesser for tegning og lesing overfor hverandre, fordi de skjønner hverandre, og det gjør de fra første gang de møtes. Begge har også begynt å skjønne at de venner man har hatt nesten hele livet, kommer kanskje ikke til å fortsette å være det.

Men ærlig talt, Mangschou, hva i all verden tenkte dere på da dere ga boka det omslaget? Dette er en ungdomsbok, så hvorfor ikke gi den en forside som faktisk signaliserer det. Slik den ser ut nå, tenker man barnebok. Dere ville sikkert gi den noe søtt og luftig, siden den jo også handler om sommer og forelskelse, men når søtheten bikker over i å gi denne leseren hull i tennene bare ved å se på boka, er det noe galt. Dere gjorde det samme med Sofia Nordins nydelige “Nå skjer det”. Jeg synes dere bør slutte med det. Ok?  

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags