Lytt til de lokale stemmene!

Uten folk: Når så vi ordførerne Ole Jakob Flæten, John Harry Skoglund og Marianne Grimstad Hansen stå fram og argumentere for utvikling i tråd med folkeavstemningene og lokale vedtak? Når tok de oppgjør med feilinformasjon fra regjering og stortingsflertall om hva kommunene mener?  Foto: Rune Fjellvang

Uten folk: Når så vi ordførerne Ole Jakob Flæten, John Harry Skoglund og Marianne Grimstad Hansen stå fram og argumentere for utvikling i tråd med folkeavstemningene og lokale vedtak? Når tok de oppgjør med feilinformasjon fra regjering og stortingsflertall om hva kommunene mener? Foto: Rune Fjellvang

Av
DEL

Skaff deg RB+ og les alt

Meninger 

Folkeavstemninger og lokale vedtak har sagt nei til sammenslåing av Skedsmo, Sørum og Fet.

Ordførerne i våre tre kommuner virker mer interessert i å lansere navn på kommunen enn å sikre folkemeningen gjennomslag. Det var bakgrunnen for at Sp i Skedsmo, Sørum og Fet, og undertegnede, har bedt ordførerne besinne seg.

To måneder før Stortinget behandler forslaget om tvangssammenslåing, er de tre kommunene alt i full gang med prosessen. Storkommunen skal hete Lillestrøm, og åtte politikere fra Skedsmo og frie fra hver av de to andre skal legge grunnlaget for etablering av ny storkommune 1. januar 2020.

Folkets interesser

«Kommunene gjør jobben sin», skrev RB i lederen 19. april. Nei, ordførerens og kommunestyrets jobb er å ivareta innbyggernes interesser. Folk i Fet og Skedsmo sa nei til sammenslåing. I Sørum fikk ikke velgerne si sin mening.

Sigbjørn Gjelsvik
Stortings-
kandidat 
Akershus Sp

Sigbjørn Gjelsvik Stortings- kandidat Akershus Sp

Kommunestyrene vedtok å legge til side tanken om storkommune. Fet advarte sågar nylig Stortinget mot tvang. Når så vi ordførerne stå fram sammen og argumentere for utvikling i tråd med folkeavstemningene og de lokale vedtak? Når tok ordførerne oppgjør med feilinformasjon fra regjering og stortingsflertall om hva kommunene mener?

Ordførerne tyvstarter sammenslåingen lenge før startskuddet. De burde heller ha sjekket ut løypa de skal gå. De kan møte store overraskelser.

Et tydelig nei

Da kommunereformen ble lansert, var Skedsmo, Rælingen og Lørenskog eksempel på åpenbare sammenslåingsobjekter. Statsråden reiste ut for å fortelle hvorfor disse burde bli en storkommune på Nedre. Rælingen og Lørenskog sa tydelig ifra at de ikke er interessert i å gå sammen med Skedsmo. I stedet skal Fet og Sørum inn i Skedsmo. Statsråd Jan Tore Sanner ga i sin presentasjon av forslagene til tvangssammenslåing uttrykk for at dette bare er første runde. Hans ambisjon går videre. Mener ordførerne i Fet og Sørum det er en god ide å innlemme Rælingen og Lørenskog i storkommunen? Sp mener det vil være en svært dårlig ide med en gigantkommune med små bygdesamfunn som Blaker, Gansdalen og Enebakkneset og store bysamfunn som Lillestrøm, og Lørenskog.

Ap og Sp har mål om regjering til høsten, og det ligger godt til rette for at det skjer. Da vil vi reversere alle tvangsvedtak, og Skedsmo, Sørum og Fet kan bestå i tråd med folkeavstemninger og lokale vedtak. Det er bare tre korte sommermåneder fra Stortinget behandler kommunereformen og valget. Hvorfor slikt hastverk fra Ap-ordførerne, med å forskuttere en prosess man lokalt er imot og som med stor sannsynlighet kan avblåses etter valget?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags