Homofil i Høland og Russland

Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

KOMMENTAR: Motstand mot homofili i Øst-Europa er blitt et symbol på motstand mot Vesten.

DEL

Nylig ble Europride arrangert i Oslo. Etter mange års kamp er homofiles rettigheter og felles ekteskapslov noe nordmenn flest er stolte av. Jeg husker valgkampen 1989 da Sps andrekandidat, Jon Arne Balto, hadde stått fram som homofil i Romerikes Blad. Da jeg sto på stand i Aurskog-Høland helga etter, sa flere at dette nok kom til å ramme Sp i valget. I dag tror jeg mange er stolte av at leder for Skeiv Ungdom, Line Halvorsrud, er fra bygda. Mens utviklingen har gått i riktig retning i Norge, kunne aktivister fra øst under Europride fortelle om en utviklingen som går i feil retning. Hva skyldes dette?

For noen år siden var jeg på møte for europeiske likestillingsministre i et østeuropeisk land. Middagen ble lagt til en restaurant drevet av en nær venn av landets likestillingsminister. Det var en offentlig hemmelighet at vennen var homofil og drev restauranten med sin kjæreste. Jeg hadde nettopp lagt fram felles ekteskapslov i Norge, og tenkte at denne ministeren sikkert ville være en alliert. Men hun svarte knapt, at selv om det selvsagt fantes homofile, var ikke dette tema i hennes land. De andre rundt bordet reagerte på samme måte.

Nå er homofili definitivt et tema i Øst-Europa. I mange land har økt oppmerksomhet bidratt til mer diskriminering. «Homosaken» blir brukt i et politisk maktspill. Homofiles rettigheter omtales som «vestlige verdier» og settes i kontrast til såkalte «familie- og tradisjonelle verdier». Motstand er blitt et symbol på motstand mot vesten.

I fjor møtte jeg EUs arbeidsministre i Litauen. Der forsøkte hovedstadens ordfører å stoppe «Pride»-paraden, og i en motdemonstrasjon skal et parlamentsmedlem ha ropt: «Hvordan er homofile bedre enn nekrofile eller pedofile? Jeg skammer meg over den råtne vesten, med det moralsk korrupte EU i spissen». Da paraden ble arrangert, deltok vår norske ambassadør for å gi støtte. Et sterkt signal.

I Russland blir vestlige lands støtte til landets homofile framstilt som et ønske om å infiltrere samfunnet. Organisasjoner for homofile hindres av «fremmed agent»-lover, ment for å hindre vestlig spionasje. «Antipropagandalover» som skal «beskytte» barn mot homofili, hindrer lesbiske og homofile unge i å få hjelp. For å beskytte familien, vurderes nå et forslag om å fjerne barn fra foreldre som mistenkes å være homofile.

Europride inspirerer oss til å ta opp homofiles rettigheter i dialogen om menneskerettigheter med flere land. På samme måte som kvinnekamp har vært en viktig sak for Norge i internasjonale forhandlinger, må homosaken tas opp i flere internasjonale forsamlinger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags