Skolemedisin vs. skrullemedisin. Sjelden har jeg fått så mange reaksjoner som da jeg nylig i en kommentar med denne tittelen skrev om den økende vaksinefrykten blant norske foreldre. Responsen med linker til all verdens blogger, alternative nettsteder og odde Facebook-grupper gir god innsikt i en verden med en oppsiktsvekkende forakt for kunnskap.

Aller først: Verken skolemedisinen eller helsemyndighetene er ufeilbarlige. At det kan gå litt for fort i svingene, fikk vi bevis på under svineinfluensahysteriet i 2009. Styresmaktene beroliget med at den nye vaksinen de oppfordret alle til å ta, bare hadde lette bivirkninger. De visste ikke om risikoen for narkolepsi. Noen barn ble syke, og dette brukes for alt det er verdt for at myndighetene skjuler informasjon om hva alle vaksinene vi pådyttes, inneholder.

Sunn skepsis er – nettopp – sunt. Vaksiner kan, som alle medisiner, gi bivirkninger, noen også uante når man ikke rekker å teste dem godt nok ut på grunn av akutt fare for pandemier eller gryende sådanne, som ebola. Men utgangspunktet må være at folkehelsemyndighetene er på vår side og altså ikke kokkelimonker for at legemiddelindustrien skal kunne tjene enda mer penger.

Konspirasjonsteoriene florerer på nettet. Mange av de samme skeptikerne som advarer mot livreddende vaksiner, tror at kondensstripene fra fly i virkeligheten er kjemikalier som myndighetene sprer for å utføre masseeksperimenter på alt liv på jorda. Hvis man oppsøker internetts dårlig opplyste bakgater finner man bemerkelsesverdig mange som tror den virkelige verden styres av frimurere, marsboere, sionister, satanister eller tibetanske SS-menn fra det underjordiske riket.

Det er lett å le av dette, men latterliggjøring av fanatikere med forakt for vitenskap gjør dem bare enda sterkere i troen.

Det er ikke farlig å mene at de hvite stripene på himmelen er et ledd i en konspirasjon, men den usunne fornuft kan bli katastrofal når for mange nekter sine barn vaksine. Det går ut over det fagfolk kaller flokkimmuniteten. Sykdommer som vi i Vesten på det nærmeste har utryddet, blomstrer opp igjen fordi andelen som nekter vaksine blir kritisk stor.

Ringeakten for metodisk, vitenskapelig forskning, er ikke lett å forstå. I noen tilfeller dreier det seg om humbugmakere som skaper sin egen ruke å være spyflue på. Markedet for alternativ medisin er enormt, i Norge anslagsvis på 6–8 milliarder kroner. Det er god boltreplass for kvakksalvere til å utnytte og tjene grovt på andre menneskers sykdom og desperate behov for mirakler.

Mange mener hardnakket at behandlingen virker, og det skal vi ikke nødvendigvis mistro. Placebo fungerer i skolemedisinen, så det er sannsynlig at den også virker i alternativ behandling – enten det er sukkerpiller eller «Snåsamannen» som foreskrives.