Kostbar teknologibremsing

Må vente: Innsenderen mener det er på tide at det offentlige helsevesenet får ta i bruk ny teknologi, som vil gjøre livet til de med diabetes 1 enklere.Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Må vente: Innsenderen mener det er på tide at det offentlige helsevesenet får ta i bruk ny teknologi, som vil gjøre livet til de med diabetes 1 enklere.Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leserbrev 

Få ukas viktigste kommentarer og innlegg fra Romerikes Blad med nyhetsbrev rett i eposten hver lørdag

Bent Høie legger frem en nasjonal diabetesplan som er full av feil og mangler. Og nekter folk med diabetes å ta i bruk ikke-kostbare teknologiske nyvinninger. Hvorfor det Høie?

Det finnes mange typer diabetes, men media rører alt sammen til en eneste stor suppe. Det samme gjør nasjonal diabetesplan som «betimelig nok ble lansert rett før jul». Jeg må si at jeg er overrasket over at Bent Høie og hans departement heller ikke klarer å skille det ene fra det andre.

I dag er det 28.000 med type 1 diabetes i Norge. Type 1 diabetes er en autoimmun sykdom som kan ramme hvem som helst.

På 80-tallet snudde det meste seg for alle oss med diabetes type 1. Det ble da mulighet for diabetikere å måle blodsukkeret sitt selv. Det var en revolusjon man fortsatt bruker, og som utleveres på blåresept-ordningen. I dag stikker de aller fleste seg i fingeren mange ganger i døgnet for å sjekke blodsukkeret.

Et blodsukker beveger seg hele tiden og vi med diabetes type 1 er helt avhengig av å ha best mulig innsikt for å kunne sette riktig mengde med insulin.

På 90-tallet kom CGM. CGM er en kontinuerlig glukosemåler som måler glukosenivået i underhuden. Den varsler om blodsukkeret går over eller under ønsket nivå. Det er dessverre svært få i Norge som får dette.

Får å få CGM må du oppfylle en del kriterier, du må treffe på en lege/sykepleier som er positiv til CGM, du må bo på riktig sted i landet, det må være penger igjen på budsjettet til sykehuset og søknaden må godkjennes av en på behandlingshjelpemidler.

Vi har en CGM-type tilgjengelig i Norge resten står i kø for å bli tatt i bruk. Det går så tregt at det allerede er noe nytt på markedet når/om det skjer.

Les hele bloggen her.

Ett eksempel på dette er Libre, som ble godkjent i 2014. Siden den gang har helseministeren og helseforetakene gjort alt i sin makt for å ikke ta dette i bruk. Libre er en kontinuerlig glukosemåler som måler i underhud, men den har ikke alarmer og sender ikke signaler. Den er tynnere og den krever ingen kalibrering. Noe som er fantastisk i seg selv men det mest fantastiske er at den koster det samme som et apparat fra 80-tallet.

I Sverige har 88 % av alle med diabetes type 1 nå enten CGM eller Libre. Flere og flere land har tatt Libre i bruk. Finland, Danmark, Belgia, Tyskland, Frankrike, Sveits, Østerrike og UK refunderer alle Libre.

Kun 30 % av barn/unge med diabetes type 1 når behandlingsmålet. I Norge brukes 80 % av budsjettet som skal gå til diabetes til senskader. 8 % går til forebygging. Jeg har vanskelig for å forstå at vi har en helseminister som ikke viser vilje til å snu på tallene.

Uten kontroll på blodsukkeret er sjansen for senskader store. Alvorlige skader på øyne, nyre, hjerte, lever, nerver. Klarer man å holde blodsukkeret på et bra nivå kan man forskyve eller unngå senskadene. Helsedirektoratet har sett på dette som så viktig at de har satt opp en «sterk anbefaling» for måling av blodsukkeret. Det anbefales at blodsukkeret skal måles: før og etter måltid, før trening, ved sykdom, ved føling, ved uforklarlige svingninger, før bilkjøring, ved høye HbA1c-verdier med mer.

Med denne anbefalingen så vil jeg si at man bør måle seg minimum 10 ganger om dagen. En sticks (80-tallet) ved blodsukkermåling koster ca. 6,- pr. stk. på 14 dager blir dette en kostnad på 840,-. Libre koster for oss som kjøper det selv 599,- for 14 dager.

Alle kan nok sette seg inn i det at det å stikke seg selv eller barn i fingeren minimum 10 ganger i døgnet er mye. Det slipper vi med Libre eller CGM.

Men det er likevel ikke det som er den største grunnen til at vi som har diabetes ønsker bedre metoder. Med Libre eller CGM kan man følge blodsukkeret 24/7. Muligheten for å treffe på insulindosen blir større, svingningene mindre og hverdagen bedre.

Det er første gang på 30 år at man ikke tar i bruk ny teknologi for egenbehandling av diabetes. Libre har blitt kastet rundt i systemet. Libre har vært innom Sykehusinnkjøp, Nye Metoder, Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, Helfo samt Helse- og omsorgsdepartementet. I denne prosessen har de «Høie-herrer» klart å finne grunner til å ikke ta i bruk Libre. Det har vært alt fra at det er en ny metode, at man ikke vet hvilken gruppe som trenger Libre, personvern til finansiering.

For oss som venter på en løsning er dette uforståelig. Gruppen som trenger Libre er de som i dag bruker måleapparat og insulin. Det kan da ikke være så vanskelig å tenke seg at diabetikere, som har behov for å følge blodsukkeret sitt 24/7, får et bedre blodsukker med en kontinuerlig måler enn en «øyeblikksmåler»? Når det kommer til personvern så er Libre mindre «farlig» enn de som er tilgjengelig på resept og kostnadene er mindre ...

Vi har altså muligheten til å ta i bruk ny teknologi som koster mindre, gir bedre resultater, sparer samfunnet og pasienter for store belastninger allikevel skal vi vente litt til? Hvorfor det?

Den siste krampetrekning i denne saken er at Libre skal ut på anbud, men da kun for barn og unge. Når er det ingen som vet.

Helseministere sparer på krona, lar helsa ryke og milliardene rulle ...

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags