«Det er ikke til å fatte at foreldre nekter å beskytte barna sine»

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Kommentar Mens verden kjemper en kamp mot klokka for å få på plass vaksine mot ebola, øker vaksineskepsisen i den vestlige verden. Foreldre nekter å ta forholdsregler for ungene sine, og gamle sykdommer som nesten var utryddet, er plutselig på frammarsj.

Ebola ble oppdaget i Kongo i 1976, men har trolig eksistert lenge før det. På samme måte herjet hivviruset i Afrika i flere tiår før det dukket opp i homsemiljøer i USA. Det var først da sykdommen pådro seg alles oppmerksomhet. Legemiddelindustrien satte fart i arbeidet med å finne livsforlengelse og helbredelse. På slutten av 1980-tallet var hivsmitte og aids ensbetydende med den sikre død. I dag lever de aller fleste i vår del av verden et langt og tilnærmet normalt liv med sykdommen. Prisen på medisinene er også til å leve med. Den medisinske forskningen gjør stadige framskritt, men ennå finnes ingen endelig kur eller vaksine mot hiv-viruset.

Det er bare med en effektiv vaksine ebolaepidemien kan bekjempes. Amerikanske Johnson & Johnson uttalte denne uka at legemiddelgiganten håper å kunne framstille én millioner eksperimentelle doser neste år, med rask utprøving.

Det var kineserne som først fant ut at man kunne styrke immunforsvaret ved å tilføre mennesker svake eller døde smittestoffer fra kopper. I Europa var det den engelske legen Edward Jenner som på tampen av 1700-tallet oppdaget at pasienter som hadde hatt kukopper, ikke utviklet vanlige kopper. Han fant ut at kroppen dannet antistoffer som gjorde folk immune mot den fryktede sykdommen når han tilførte dem puss fra kukopper. Ordet vaksine er hentet fra det latinske navnet på denne virussykdommen; vaccinia. Tvungen koppevaksinering for alle ble innført i Norge i 1810. I dag er kopper utryddet.

Den globale vaksinealliansen (GAVI), som blant andre Jens Stoltenberg og Bill Gates er engasjert i, har sørget for at millioner av unger i den tredje verden ikke lenger dør av vanlige barnesykdommer som det finnes effektive og billige vaksiner mot. Her hjemme sier imidlertid stadig flere foreldre nei til gratis vidunderkurer som mødre i den tredje verden ville dødd for å kunne gi til ungene sine.

Vaksinefrykten skyldes i stor grad tro på konspirasjonsteorier om at vaksiner mot meslinger, polio, kikhoste og annet fører til autisme, ME og narkolepsi. Andre alternative mennesker mener barnesykdommer er sunt fordi det styrker immunforsvaret. Men blir andelen som ikke vaksinerer seg for høy, går det ut over «flokkimmuniteten», og vi kan få oppblomstring og spredning av sykdommer vi nesten har klart å utrydde. Vi gjør alle lurt i å lytte til skolemedisinen. Ikke fordi den er feilfri, men fordi den forholder seg vitenskapen og bygger på kunnskap. Alternativet, den usunne fornuft, er en trussel mot folkehelsa.

Vi er vitne til en klassisk kamp mellom skolemedisin og skrullemedisin

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags