Kikker du inn stuevinduet hos meg, vil du av og til se et underlig opptrinn: Fra høyttaleren lyder «yeh, baby, shake it, shake it» mens hoftene og rumpa svinger.

Hadde du vært naboen min ville du kanskje trodd at jeg var litt sprø?

Men spør du meg, er det jeg holder på med like fornuftig som å sitte på en sykkel på et treningsstudio og se på en skjerm med en amerikansk TV-serie.

Jeg har aldri vært noe treningsmenneske. Uansett må man finne den trimmen man er motivert for og har glede av. Hvis ikke blir det sjelden varig.

For meg er det linedance. Kiloene forsvinner like fort som på en tredemølle. I tillegg får man så mye annet.

Kinderegg reklamerer med å ha tre gode ting i ett. Linedance har minst dobbelt så mange goder:

Nina Skyrud

Journalist og Signert-skribent i Romerikes Blad.

  1. Man får god mosjon på en morsom måte uten å merke at man blir sliten, og man får bedre balanse.
  2. Hjernen får trening, fordi man må huske trinnene og kombinasjonene av trinn, telle taktslag og huske på hvor det er lagt inn ekstra steg.
  3. Dans skal motvirke demens påstår enkelte forskere. Uansett om det stemmer, eller ikke, gir det å lære seg dansene en god mestringsfølelse. Og man kobler helt av. Tenker man på noe annet, faller man nemlig ut av dansen.
  4. Kul musikk hører med. Linedance danses ikke bare til country, men til alle typer musikk, og gjerne til de mest fengende hits og vakreste ballader.
  5. Man trenger ikke partner. Linedance danses alene, i utgangspunktet på rekke, sammen med andre. Ideelt for single, eller dem som har en partner som ikke liker å danse.
  6. Det er sosialt. Noen konkurrerer, men de fleste danser for trimmen, gleden og samværet sin del.

Og man kan danse hele livet så lenge man står på beina.

Så hva er linedance egentlig? Mye ligger i ordet som oversatt til norsk blir linjedans: Ganske enkelt personer som danser på linje til musikk.

En linedance er en koreografert dans med sekvenser av steg som repeteres. De som danser utfører stegene unisont. Alle gjør, i de fleste tilfeller, det samme, på linjer og rekker, samtidig.

På Romerike har det vært danset linedance lenge.

Western Line Dancers, som holder til på Løvenstad, har holdt på i 20 år til neste år og Skedsmo Western Club på Strømmen omtrent like lenge.

Disse, og flere miljøer i vårt område, bidrar til å spre danseglede – noen langt utenfor Norges grenser.

Det fascinerende med linedance er at de mest populære dansene danses over hele verden.

Ikke før er en ny dans laget av Cato Larsen på Løvenstad, for eksempel, så danses den på YouTube av Eun Mi og hennes linedance-klasse i Sør-Korea. Og i Frankrike danser hundrevis dansen han har laget til Plumbos «Møkkamann».

Så om noen synes jeg er litt sprø som shaker rumpa over stuegulvet, er jeg ikke alene om det.

Franskmennene danser Cato Larsens linedance til musikk av Plumbo under den amerikanske festivalen i Tours 2. juli i år:

(Video: Marjana Petrovic)