Ble lam fra livet og ned: – Nå er livet lettere å takle

Livet til Linn Therese Karlsen (36) fra Lillestrøm ble snudd opp ned da hun brakk ryggen etter en fallulykke for to år siden. Her sammen med hunden Emma. Foto: Tom Gustavsen

Livet til Linn Therese Karlsen (36) fra Lillestrøm ble snudd opp ned da hun brakk ryggen etter en fallulykke for to år siden. Her sammen med hunden Emma. Foto: Tom Gustavsen

Tre år etter at Linn Therese (36) falt ned fra en veranda på Tenerife og brakk ryggen, har hun igjen funnet mening med livet.

DEL

MeningerDet er den datoen igjen. Datoen som alltid vil sitte fast i minnet. 
I dag er det 3 år siden. Selv om jeg prøver å ikke tenke så mye på det, så opptar det hodet mitt hele tiden likevel. På Facebook dukker minnene opp. Det siste bilde av meg gående.

– Livet mitt ble ikke sånn som jeg trodde 

Det er umulig å unngå å tenke på den dagen, og hvordan de påfølgende ukene ble på sykehus i Tenerife. Da livet plutselig snudde. Det var nesten over. Det var natten jeg ble kjørt til intensiven. Men jeg er fortsatt her. Jobber fortsatt med å tilpasse meg alt det livet i rullestol har å by på. 3 år ... Men i dag føles det som i går. Jeg har en lang vei igjen, for hvert hinder jeg kommer over blir jeg sterkere. Jeg lærer fortsatt hele tiden. Og det går i berg og dalbane. Men så lenge det går oppover, og nedturene blir kortere så er livet lettere å takle. Selv om dagen i dag er litt spesiell for meg, litt vemodig og sår, så synes jeg det er passende å fortelle om mitt opphold på årets Camp Spinal.

Linn Therese lå seks uker på sykehus på Tenerife.

Linn Therese lå seks uker på sykehus på Tenerife. Foto:

Fordi det er en av de opplevelsene som får meg videre i livet.
Camp Spinal er desidert årets beste uke, og sommerens fineste eventyr!
Det er hardt arbeid fra ende til annen, men belønningen er så stor, man sitter igjen med ny kunnskap, nye venner, og ny motivasjon.

Dette er hva Camp Spinal er, og hvorfor det arrangeres hvert år, det er så utrolig viktig at man har mulighet til å delta!

https://www.facebook.com/Sunnaasstiftelsen/

Sunnaasstiftelsen og Sunnaas sykehus arrangerer, i samarbeid med Landsforeningen for ryggmargsskade og andre spinalenheter i Norge og i Norden, en aktivitetsleir for mennesker med ervervet ryggmargsskade: Camp Spinal Sommer. Målet med uken er å gi deg inspirasjon og veiledning til å leve et aktivt liv til tross for din funksjonsnedsettelse.

– Håper å kjenne på ekte lykke igjen

Mål for oppholdet: 
Se mulighetene – ikke begrensningene!

Faksimile hentet fra  Canarijournalen den 30. juni 2014, dagen etter ulykken.

Faksimile hentet fra Canarijournalen den 30. juni 2014, dagen etter ulykken. Foto:

Ledere, som selv har en ryggmargsskade, er instruktører både i idrettsaktivitet og i alle hverdagslige aktiviteter. Vi ønsker at du skal bli inspirert til aktivitet og trening hjemme, samt dele dine erfaringer med andre. Idrett og aktivitet vil bli brukt som et middel til å oppnå bedre fysisk og psykisk helse.

Du vil få anledning til å prøve aktiviteter som: 
Rullestolteknikk, svømming, basistrening, tennis, basketball, rugby, bueskyting, gange- og balansetrening, sykling, kajakk og selvforsvar.

Det er egentlig kort fortalt hva Sunnaasstiftelsen skriver på siden sin der man kan søke om å få delta.

Men dette er bare overflaten. Camp Spinal er mer enn det. 
Og jeg kan med hånda på hjertet si at det på mange måter er livsendrende. Det er en tettpakket uke med fysisk og psykisk mestring, menneskelige relasjoner, sterke bånd og uforglemmelige øyeblikk. 
En sammensveiset gjeng fra 7 forskjellige nasjoner!

For meg som er usikker ute, har følt at jeg ikke har mestret å komme meg rundt på egen hånd, vært redd for å ikke klare kanter, vanskelige veier, kjøre buss osv. Den angsten for alt som kan gå galt, den blir borte når man lærer teknikker, øver, og mestrer de vanskelige hindringene.
Og DET er alfa omega for meg om jeg skal komme meg videre, og ikke lukke meg inne i leiligheten min, på det trygge stedet der jeg får til det jeg trenger.
Men jeg trenger å leve også!
Og det er gøy å prøve aktiviteter med andre, det kan jo være man faller for en sport man vil drive med. Det finnes faktisk en god del tilbud man kan drive med sittende i rullestol!

Det var litt vanskelig hjemme noen dager før jeg skulle dra på dit, men jeg hadde bestemt meg for å gjennomføre.

Jeg sjekket inn på Olympiatoppen, med tårer i øynene, jeg var et følelsesmessig vrak. Men man blir så godt mottatt, tatt vare på og det er trygghet hele veien. Man har en «fadder», en instruktør som også sitter i rullestol.
Det er fysioterapeuter, ergoterapeuter, sykepleier, lege og andre ledere til stede hele tiden.

Så da var det i gang da!
Timeplanen var tett, og det var godt å få klarnet hodet og kjenne at jeg levde. (Selv om jeg følte meg helt død på kveldene etter mange timers trening hver dag.)

Forutenom fysisk trening får man et utrolig godt sosialt samhold.
Det er helt spesielt egentlig. 
Å dele erfaringer, å hjelpe hverandre, og se og kjenne hvor mye det betyr, å få til noe som kanskje kan virke som veldig lite, men som kjennes ut som gullmedalje når du endelig får det til. Humor! All the way! Og gode samtaler rundt bordet. 
Temakvelder. Sex og samliv!

Linn Therese Karlsen (35) fra Lillestrøm deltok i veldedighetsløpet Wings for Life i Stavanger. Alle inntektene fra løpet går til forskning på ryggmargsskader. Her sammen med Jan Tore (t.v) og team Landsforeningen for ryggmargsskadde.

Linn Therese Karlsen (35) fra Lillestrøm deltok i veldedighetsløpet Wings for Life i Stavanger. Alle inntektene fra løpet går til forskning på ryggmargsskader. Her sammen med Jan Tore (t.v) og team Landsforeningen for ryggmargsskadde.


Jeg tror ikke det finnes én med ryggmargsskade som ikke har kjent på følelsen av å ikke strekke til, som ikke har fått en liten støkk i selvbildet. Alt blir forandret. Om man er i et forhold eller ikke, så skal man jo ha det bra på alle nivåer. Jeg personlig setter utrolig stor pris på å kunne få informasjon, snakke med andre i samme situasjon, spørre og finne ut. Tips og triks. Høre om hvordan livet fungerer selv om ting er litt annerledes. Kroppen er ikke helt den samme, men det er ingenting i veien for at man kan ha det like bra som før. Lære seg å bruke sansene, og ikke være så redd for å prøve, man må kjenne seg selv på nytt. Det har vært viktig for meg å kunne snakke med Yvonne når jeg har vært på Sunnaas. Hun har sittet i rullestol i mange år, har fått barna sine etter at hun ble skadd, og er nå ferdig utdannet sexolog.
Hun og ei annen herlig dame i rullestol ledet temakvelden.
Litt latter og humor, gode spørsmål, gode svar. Vi delte oss i jentegruppe og guttegruppe. 
Det er en trygghet ved å kunne spørre og dele i en sånn type setting. Det er kanskje en sånn gjennomgående greie på Camp Spinal. Trygghet med hverandre. Vi er alle i samme situasjon.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags