2020 var året vi ikke kunne bli fort nok ferdig med. På tampen av desember berettet vi om rekordsalg av fyrverkeri, og en forhandler forklarte i et intervju i vår avis at han trodde årsaken var at folk var klare til å skyte bort det vonde koronaåret.

Ved årsskiftet var vi optimistiske fordi vi hadde redningen å se fram til. 2021 skulle gi oss vaksinen - og friheten fra sykdom, dødsfall og enorme økonomiske og menneskelige omkostninger. Vi skulle få friheten til å leve akkurat som normalt igjen. Slik skulle det ikke bli.

Overgangen til det nye året startet blytungt med raskatastrofen i Gjerdrum lille nyttårsaften. Marerittet kom om natta og rev med seg ti menneskeliv og et ufødt barn. Kvikkleireskredet tok også med seg tryggheten til et helt lokalsamfunn og skaket opp nasjonen.

Ved opptakten til 2022 markerer vi ettårsdagen for tragedien. Odd Steinar Sørengen mistet datteren og samboeren i skredet. Han sier til RB at han og andre vil trenge hjelp i lang tid framover. Det skal de naturligvis få.

Når vi minnes ofrene og tenker på de pårørende, er det også på sin plass å hedre de modige letemannskapene som hindret at tapstallene ble enda verre. Vi må takke kommunen med ordfører Anders Østensen i spissen og alle de frivillige og giverne som stilte opp for medmennesker og et lokalsamfunn i krise.

Koronapandemien var heller ikke over med årsskiftet. I slutten av januar stengte halve Romerike ned igjen på grunn av en ny variant av viruset. Ved inngangen til april var smittetrykket i vårt område skyhøyt, men i mai åpnet butikkene igjen. Vaksineringen gikk framover, og i juni var vi tilbake til noe i nærheten av normalen. I september ble det full fest i gatene da Norge gjenåpnet. Men bare noen uker seinere økte smitten igjen, omikron rullet inn over landet og den nye Støre-regjeringen fikk hendene fulle med å innføre nye, upopulære tiltak.

Vi krysser fingrene for at koronatrette nordmenn i 2022 skal slippe samme berg- og dalbane med håp og skuffelser som koronaen har gitt oss i snart to år. Vi vet fortsatt ikke når det er over, men vet at veien ut går gjennom vaksinen. La ditt nyttårsforsett være å ta alle de dosene du tilbys. Av hensyn til deg selv og dine medmennesker.

Mange har gjennomgått mye i 2021. Vi setter vår lit til 2022. Godt nytt år!