Gå til sidens hovedinnhold

Med ett støtteparti ute og et Frp ute av tiden, er sjansene små for fire nye år med Erna

Kommentar

Seks måneder før stortingsvalget er det få som tror Erna Solberg skal makte bragden å kunne ta fatt på sin tredje, sammenhengende periode som statsminister. Høyre er imidlertid sterke på gallupene og får et styringstillegg med all oppmerksomheten partiet får ved å lose landet stødig gjennom krisa. Folk er lei pandemi og nedstenging, men statsministeren nyter fortsatt stor tillit og gruser opponentene på popularitetsmålingene. Erna er stjerna.

Det blir interessant å se hvordan eventuell tilnærmet fullvaksinering og gjenåpning før valget vil påvirke valgresultatet. Gledesrus etter kriser kan slå begge veier. Winston Churchill vant krigen, men tapte i det påfølgende parlamentsvalget i 1945 mot Labours Clement Attlee.

Den borgerlige flertallsregjeringen sprakk med Frps utmarsj i januar i fjor. En mindretallsregjering med Venstre og KrF og Sylvi Listhaug som støttehjul, er høstens alternativ. Problemet er at de borgerlige partnerne er i dårlig form. Venstre og KrF slåss mot sperregrensen, mens Sylvi-effekten uteblir på gallupene. Trolig vil Venstre kare seg over den magiske grensen for utjevningsmandater nok en gang, godt hjulpet av Høyre-velgere som stemmer taktisk. Verre er det trolig med KrF som er blitt marginalisert ved hvert eneste valg. Kanskje blir 2021 første gang partiet ikke når 4 prosent.

Frp har ikke funnet seg selv etter exodus. Det er frustrasjon å spore over at det kommende lederskiftet ikke gir større effekt, om noe utslag overhodet. Partiet har mistet grepet om storbyene. Her vokser fargeblind ungdom opp side ved side. De ser ikke de store truslene fra innvandring som Frp tradisjonelt har prediket. I dag kommer det knapt nye nordmenn til landet, og det er lenge siden fremmedfrykt-kortet var trumf. Frp avskales og har nå sin største tilhengerskare blant eldre velgere i distriktene. Her har Frp en formidabel motstander i Senterpartiet.

Også Frp må utvikle ny politikk. Det er ikke det som er tilfelle når den nye lederen omfavner partinestor Carl I. Hagen når han legger skylda for covid-19 på innvandrerne og fornekter menneskeskapte klimaendringer. Hagen var kjent for å ha landets beste politiske nese. Det er lenge siden. Det er en ny tid nå, og det sliter Frp med å forstå.

Med ett støtteparti ute og et Frp ute av tiden, er sjansene små for fire nye år med Erna, selv om Høyre gjør et sterkt valg, ikke minst i valgkretser som Akershus, Oslo og Hordaland. Her ligger det an til at Høyre blir det klart største partiet og soper med seg mandater i bøtter og spann.

Statsministervalget står mellom Erna og Jonas Gahr Støre. Ap vil bli større enn Sp og Trygve Slagsvold Vedum og knive med Høyre om å bli ledende parti. Støre kan i tillegg til Sp støtte seg på SV, MDG og Rødt. SV holder formen, mens MDG litt overraskende ikke får noe særlig løft av all medieoppmerksomheten partiet får på den grønne bølgen som tar oss alle. Rødt kan gjøre et brukbart valg, men jeg tror ikke de havner over sperregrensen, slik noen målinger tyder på.

den røde blokka har et klart forsprang på den blå, men mye kan endre seg på seks måneder – en evighet i politikken. Dessuten er det en svakhet at Støre ikke kan skilte med et klart regjeringsalternativ, all den tid Sp sier partiet ikke vil sitte i posisjon med SV.

LARS MJ HANSEN

Politisk redaktør i Romerikes Blad

Kommentarer til denne saken