Disse feilene gjør mange når de prøver å gå ned i vekt

JUICE: En vanlig feil mange gjør er å drikke for mye juice. Foto: Colourbox (Illustrasjon)

JUICE: En vanlig feil mange gjør er å drikke for mye juice. Foto: Colourbox (Illustrasjon) Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det er kun én matvare man kan spise ubegrenset av.

DEL

(SIDE2): Danske Per Brændgaard er ernæringsfysiolog, og har hjulpet mennesker med kosthold og ernæring i over 18 år.

I en artikkel i Alt for damene forteller Brændgaard om de fem feilene han oftest opplever hos kvinner som kommer på kostholdsveiledning på klinikken hans.

Side2 har spurt klinisk ernæringsfysiolog Stine Malvik om å kommentere de fem punkten. Hun jobber daglig med mennesker som trenger livsstilsendringer, og veileder personer som har overvekt, diabetes, hjerte-karsykdom og spiseforstyrrelser.

Brændgaard: Mange drikker for mye juice

- Det er sunt å drikke 1-2 glass om dagen, men ikke mer, mener Brændgaard. Dette gjelder også om det er ferskpresset, økologisk juice.

Stine Malvik er enig med Brændgaard i at man bør begrense juiceinntaket.

- Juice er en god kilde til vitaminer og mineraler, men drikke gir lite metthetsfølelse og juice inneholder ikke kostfiber, i motsetning til frukt og grønnsaker. Selv om juice er en kilde til vitaminer, mineraler og antioksidanter, inneholder det mye sukker, i form av fruktsukker. Når man skal ned i vekt bør man begrense inntaket av alle typer sukker i kostholdet. Ett glass juice om dagen er derfor nok, sier Malvik.

Brændgaard: Mange drikker for mye melk

Mange kvinner har drikker enorme mengder melk hver dag i caffe latte, mener Brændgaard. Han anbefaler å kutte ned på melkeinntaket, og mener det sunneste for kvinner er å drikke 3-5 dl. melk per dag.

Malvik mener at alle bør drikke litt melk hver dag for å sikre dagsbehovet for kalsium, men er enig med Brændgaard i at inntaket bør begrenses.

- Når man skal ned i vekt er det viktig å velge en mager melkevariant, enten ekstra lettmelk eller skummet melk. 1-2 glass melk om dagen er nok for de aller fleste, og vil være en god og viktig kilde til både kalsium, jod og proteiner. Melk er en drikke med like mye kalorier som juice og brus, det er derfor viktig å begrense inntaket.

Brændgaard: Mange drikker for mye vin

Brændgaards erfaring er at mange velstilte og sunnhetsbevisste kvinner synes det er vanskelig å slappe ordentlig av uten et glass vin. I tillegg har vi jo hørt at rødvin kan være bra mot fedme, og mange tror derfor at rødvin kan drikkes i mengder.

Hvis man prøver å gå ned i vekt mener Malvik at man bør holde seg til 1-2 glass vin i uka.

-Ett glass vin om dagen er sagt å være gunstig for helsa vår da det inneholder antioksidanter. Vin er imidlertid kaloririkt, og alkohol inneholder mer kalorier enn karbohydrater og proteiner. En flaske vin hver helg kan fort ødelegge for det underskuddet man har hatt i løpet av uka, og vin inntas ofte sammen med annen mat, enten middagsmat eller noe snacks, dermed kan det være ødeleggende for vektnedgangen. 1-2 glass vin i løpet av uka er greit.

Brændgaard: Mange spiser uten å være sulten

Brændgaard erfarer at mange kvinner prøver å holde seg slanke ved å forhindre sult. Det gjør de ved å spise på forskudd, i stedet for å vente til sultfølelsen melder seg og kroppen faktisk er klar til å motta føde. Dette fører til overspising, mener Brændgaard.

- Hvis du venter med å spise til du faktisk er sulten så får du også en bedre fordøyelse, skriver Brændgaard.

Malvik anbefaler heller ikke å spise før man faktisk blir sulten.

-Mange er redd for å bli sulten, men når man skal ned i vekt så må man være litt sulten av og til. Velger man riktig type mat, proteinrikt og mye grønnsaker, så kan man begrense sultfølelsen ganske bra, men man trenger ikke spise på forskudd for å unngå å kjenne på sultfølelsen. Vi lever i et overflodssamfunn som gjør at vi ikke trenger å kjenne på sultfølelsen, fordi det er så kort vei til påfyll av mat. Kanskje kan det være lurt å tenke gjennom sitt eget forhold til sult og metthet? For noen kan det å begynne å lytte til kroppens signaler være et enkelt hjelpemiddel når man skal ned i vekt, mener Malvik.

Brændgaard: Mange drikker for mye vann

- Sunnhetsbevisste kvinner er både redde for å bli sultne og for å bli tørste. Kvinner spiser mat før de blir sultne og drikker vann før de blir tørste. Det er unaturlig og usunt, mener Brændgaard.

Drikker du mer vann enn det kroppen har bruk for, fører det til at kroppen mister mineraler, sier han.

Malvik anbefaler heller ikke å drikke for mye vann.

- Vann er sunt, men som med alt annet kommer det an på mengdene. Mange drikker alt for mye vann, og selv om det kan hjelpe på sultfølelsen å drikke litt ekstra vann, så skal man ikke overdrive inntaket. En grei regel er at man drikker til måltider, og mellom måltidene hvis man er tørst eller skal trene. Da får man dekt behovet sitt for væske. Når man skal ned i vekt kan det å drikke et glass vann før måltidet hjelpe til å fylle opp magesekken og gi raskere metthetsfølelse.

Kun én matvare man kan spise helt ubegrenset av

Malvik er tilhenger av et balansert kosthold, og liker å leve etter regelen «alt med måte». Dette gjelder også for de som skal ned i vekt.

- Selv om en matvare er sunn for helsa, betyr ikke det at man kan spise ubegrensede mengder hvis man skal ned i vekt. Eksempler på dette er nøtter og olivenolje. De fleste har hørt at begge disse matvarene er bra for hjertet vårt, men det også veldig kaloririke matvarer. To store never nøtter tilsvarer en liten middag, og 5 ss matolje tilsvarer en 100 grams plate med melkesjokolade, i kalorier vel å merke. Disse matvarene inneholder sunne fettsyrer, men fett er også det næringsstoffet som gir mest kalorier, og man må derfor begrense mengdene av disse.

Hun påpeker at man heller ikke trenger å spise ubegrensede mengder med frukt.

- Helsemyndighetene anbefaler et inntak på 2 frukt per dag, og det er også noe man bør forholde seg til når man skal ned i vekt. Et overdrevent fruktinntak kan virke mot sin hensikt for vektnedgang. Men hvis man velger frukt i stedet for sjokolade, så er det selvfølgelig et bedre valg, men grønnsaker er den eneste matvaren man kan spise helt ubegrenset av når man skal ned i vekt, avslutter Malvik.

Saken er levert av Side2.

Artikkeltags