Kokker: – Dette bestiller vi aldri på restaurant

KOSTBAR GOURMETBURGER? Det er grunn til å være skeptisk hvis råvarene er av veldig høy kvalitet på en burger, mener kulinarisk forsker James Briscione ved Institutt for kulinarisk utdanning i USA. - De er bare laget for å stjele pengene dine, sier han.

KOSTBAR GOURMETBURGER? Det er grunn til å være skeptisk hvis råvarene er av veldig høy kvalitet på en burger, mener kulinarisk forsker James Briscione ved Institutt for kulinarisk utdanning i USA. - De er bare laget for å stjele pengene dine, sier han. Foto:

Av

Fisk på mandager, dagens suppe, fancy burgere. Dette holder kokkene seg unna når de selv spiser på restaurant.

DEL

(Nettavisen): – Menyen på en fin restaurant kan være overveldende. For ikke å snakke om vinkartet.

Da kan det være greit å eliminere en del ting du ikke bør bestille med en gang.

Flere kokker, fra kjendiser som Gordon Ramsey og Anthony Bourdain til kjøkkensjefer som svarer anonymt i spørreundersøkelser, advarer mot en rekke vanlige retter på menyen.

Ikke kjøp den «fancy» burgeren

James Briscione er kulinarisk forsker ved Institutt for kulinarisk utdanning i USA. Overfor nettsiden Business Insider anbefaler han å holde seg unna de mest fancy burgerne.

– Det er ingen grunn til noen sinne å betale mye for en burger. Hvis en kokk lesser på med fancy råvarer på en burger, er det bare for å stjele pengene dine.

Briscione understreker at gode burgere lages av kvernet kjøtt fra de mindre kostbare delene av dyret.

Jeg har aldri likt å spise kjøtt som jeg ikke vet hvor kommer fra 

– Eksklusivt og dyrt kjøtt i en burger er bare å kaste pengene ut av vinduet, sier Briscione.

Ikke kjøp fisk og sjømat på mandag

Den kjente kokken Anthony Bourdain har en ganske så grei regel hvis han går ut for å spise.

– Jeg bestiller aldri fisk på mandager, skriver han i boken sin Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly.

Det gjelder spesielt restauranter som ligger langt fra råvarene sine, for eksempel i innlandet.

Kollega Silvia Barban forteller det samme.

Årsaken er at fisk og sjømat ofte hamstres inn på torsdager i forkant av helgerushet, og kan være flere dager gammel på mandag.

Barban  er også skeptisk til sjømatspesialer.

– De kan være fantastiske, men også en måte å rydde i kjøleskapet på.

Ikke kjøp mat med trøffelolje

Trøfler er svindyrt. Trøffelolje er derfor sjelden laget med trøfler, men fremstilles heller kunstig.

– Aldri bestill noe hvor trøffelolje er listet blant ingrediensene. Sjansene er store for at den kunstige trøffelsmaken blir altfor intens, og de to kronene med olje i maten din vil resultere i en kraftig økning i prisen, advarer Briscione.

Ikke be om gjennomstekt kjøtt

Kokker flest unngår å servere kjøtt som er gjennomstekt med mindre det er helsemessige årsaker til det.

Derfor er det de minst gode delene av biffen som holdes av til gjennomsteking.

Ikke kjøp «dagens suppe»

I et intervju med magasinet Town & Country er kjendiskokk Gordon Ramsay klar på hva han  aldri bestiller på restaurant:  Dagens suppe.

Om du absolutt vil ha suppe, så har Ramsey et triks som kan avsløre hvor fersk den er.

– Spør hva gårsdagens suppe var. Det kan nemlig godt hende at det er snakk om månedens suppe, sier Ramsay og antyder at en restaurant som har samme suppe som «dagens» flere dager på rad, trolig ikke lager den på nytt hver dag.

Ikke kjøp retter med pasta og kylling

Den amerikanske nettsiden Food Network har foretatt en undersøkelse blant kokker over hele landet om hvilke hemmeligheter på restaurantene gjestene ikke får vite.

Kokkene har fått svare anonymt, og følgelig har de avslørt en del interessante detaljer. Når det gjelder hvilken mat de ikke selv bestiller, det bred enighet om å holde seg unna pasta- og kyllingretter.

Hvorfor? Det er de «mest overprisede» og «minst interessante» valgene på menyen.

Men: Bestill gjerne «Kokkens spesial»

Mange menyer har en rett som kokken anbefaler. Og om vi skal stole på kokkene i undersøkelsen til Food Network, er ikke det et salgstriks.

De fleste av kokkene oppga at spesialitetene var ekte, basert på sesongråvarer og gjerne litt eksperimentelle.

Artikkeltags