MAT OG VIN

Ukas oppskrift er resultatet av et impulskjøp, som typislk utløses når jeg kommer over sesongråvarer med prima kvalitet og pris. Denne gangen var fiskedisken som lokket med krabbe. Altså hadde jeg plutselig et uplanlagt krabbeskjell i handlekurven. Hva nå, lille krabbe?

Noe av det raskeste, enkleste og beste jeg lager, er wontons. I asiatiske butikker kjøper jeg små pakker med billige wontonflak av knallkvalitet. De er holdbare i årevis i fryseren, slik sett ligger det til rette for impulssnacks. Fyllet man pakker inn, kan variere fra kvernet og krydret svinekjøtt til hakkede reker eller krabbekjøtt blandet med masse god smak.

Vi snakker om kinesisk mat her, så det er bare å jazze opp smaken med andre kinesiske smaker. Ingefær og hvitløk er en selvfølge. Chili er godt og spicy, og vårløk gir litt «knas». Selve wontonflaket kan du brette wontonen som du vil – som «pavehatter», trekanter, rektangler eller à la tortellini.Denne krabbesnacksen brukte jeg 15 hyggelige minutter på å lage, fra start til servering. At sweet chili sauce bare ristes ut av en flaske, bidrar til den behagelige tidsbruken.

Krabbeskjell med mest hvitt klokjøtt har en god og kraftig smak av skalldyr. Kjøp de «dyre» norske skjellene, de er tross alt billige likevel, i forhold til hva du får. De dyre har den høyeste andelen hvitt klokjøtt, og de er ikke så vandige i kjøttet som de rimeligere. Hvis du har et litt ambivalent forhold til disse skjellene, kan jeg nevne at fyllet har blitt vesentlig bedre de siste to årene, grunnet helt nye renseteknikker.

Krabbekjøttet har mange bruksområder. Det er godt i kremede pastasauser, som raviolifyll og som topping på toaster. Også i fiskegratengen er det godt med litt fyldig krabbekjøtt.

Krabbewonton

Ingredienser (snacks til 2–4 personer)

1 krabbeskjell

1/2 medium sterk chili

1 ts hakket ingefær

1 fedd hvitløk

1 ts sitron/limesaft

4 ss frisk koriander

1 ss solsikkeolje

salt

20 flak wonton

1 egg

5 dl solsikkeolje

1 dl sweet chili sauce

1 ts sesamfrø, ristede

Til pynt: Noen friske blader thaibasilikum eller koriander

Fremgangsmåte

Skrap ut kjøttet fra krabbeskjellet, og ha det over på en tallerken. Hell over olje og limesaft.

Skrell og finhakk ingefær og hvitløk. Finsnitt chili, koriander og vårløk. Bland dette forsiktig sammen, og smak til med salt.

Legg flakene med wontondeig utover benken. Miks et egg med stavmikseren, og pensle to av kantene med et tynt lag egg.

Legg en halv spiseskje krabbefyll på midten, og brett sammen deigen slik at kantene treffer hverandre.

Når alle er pakket, varmer du oljen i en bredbunnet panne eller kjele.

For å sjekke om oljen er varm nok (160 grader), kan du forsiktig dyppe et wontonflak i oljen. Hvis det blåser seg opp og blir sprøtt med en gang, er det bare å starte stekingen/friteringen.

Slipp oppi fem av gangen og snu litt på dem underveis, slik at de blir jevnt stekt rundt det hele. Etter 30–40 sekunder løfter du dem ut med en hullsleiv og legger dem på papir.

Legg dem opp på tallerken og server umiddelbart.

Som dipp er den asiatiske ketsjupen sweet chili sauce helt perfekt.

Ristede sesamfrø er godt på toppen.